Hlavní obsah

Francouzi půjdou později do důchodu

– Paříž
Právo, DPA, ČTK, nek

Francie zvýší věk pro odchod do důchodu ze 60 na 62 let. Předpokládá to reforma, kterou v úterý projednávala vláda. Kromě zvýšení uvedené hranice počítá projekt i s prodloužením doby pro přispívání na penze.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzský ministr práce a sociálních věcí Eric Woerth

Článek

Cílem reformy je odvrátit kolaps důchodového systému, který hrozí zvyšováním podílu důchodců na francouzské populaci. V zemi, která má 63 miliónů obyvatel, je nyní 15,5 miliónu důchodců. V roce 2050 by jich mohlo být 23 miliónů.

Vláda konzervativního premiéra Francoise Fillona považuje reformu za nezbytnou. Letos má schodek důchodové pokladny dosáhnout 32 miliard eur (830 miliard Kč), a pokud by se na systému nic nezměnilo, zvýšil by se v roce 2030 na 80 miliard a v roce 2050 na 114 miliard.

Proti reformě vehementně protestuje levicová opozice. Socialistická strana (PS), za jejíž vlády v 80. letech byla hranice 60 let zavedena, ji považuje za „absolutně krajní mez“.  „Uděláme vše pro to, abychom nedopustili její překročení,“ zdůraznila šéfka PS Martine Aubryová.

Jak vypadá praxe dnes

  • Francouzi nyní mohou jít do důchodu s plnou penzí v 60 letech, pokud platili příspěvky 40,5 roku.
  • Na některé profese se vztahují výjimky, lze odejít už v 50 letech.
  • V roce 2007 činil průměrný věk odchodu 59,4 roku.

Bouří se také odbory. Odborová ústředna Dělnická síla (FO) už v úterý organizovala protestní akce, zatímco Všeobecná konfederace práce (CGT) vyhlásila na 24. června generální stávku.  Třetí centrála – CFDT (Francouzská demokratická konfederace práce) – sice minulý týden přistoupila na prodloužení příspěvkové doby, ale zvýšení důchodového věku kritizuje také.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám