Hlavní obsah

Londýnské muzeum "vymazalo" Churchillovi jeho doutník

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Prsty ukazují V, symbol vítězství, a z úst ční tlustý doutník – tak vypadá jeden z proslulých snímků Winstona Churchilla, válečného vůdce Velké Británie. Nebo spíš vypadal. Táž fotografie, mnohokrát zvětšená, dnes visí nad vchodem do válečného muzea v Londýně, Churchill je však na ní podle listu Daily Mail bez doutníku.

Foto: Profimedia.cz

Winston Churchill bez slavného doutníku nad vchodem muzea v Londýně

Článek

Postarala se o to moderní technika, nikdo však zatím neví, kdo po ní sáhl. Muzeum ujišťuje, že si chybějícího doutníku prostě nevšimlo. Jeho ředitel John Welsh rezolutně odmítá prozradit, kdo měl na starosti zvětšení a úpravy fotografie.

„Máme v muzeu nejrůznější fotky, některé s doutníky, jiné bez. Máme i reklamy na cigarety ve výtahu do protileteckého krytu, takže bychom nežádali, aby byl bez doutníku,“ ujišťoval.

Foto: Profimedia.cz

Původní snímek

Na „opravu“ přišel náhodný návštěvník, David McAdam. „Upozornil jsem na tu hrubou úpravu pracovnici muzea, ale ta mi řekla, že si toho nevšimla a že na to neupozornil ani nikdo jiný,“ řekl McAdam. Podle něj je to smutná ukázka vlivu protikuřácké lobby. „To jenom k představě, že komunističtí tyrani retušovali dějiny,“ dodal pak.

Fotografie není z doby války. Vznikla v roce 1948, při otevření velitelství letecké eskadry, jejímž čestným velitelem Churchill byl. On sám v té době působil jako vůdce opozice.

Reklama

Související články

Mladí Britové nepoznají Churchilla

Stále více mladých Britů nepozná Winstona Churchilla a za 80 let ho lidé ve Spojeném království nepoznají vůbec. Vyplývá to z průzkumu organizace Royal Mint,...

Výběr článků

Načítám