Hlavní obsah

Pravicové strany na Slovensku se dohodly na koalici

Bratislava

Pravicové strany na Slovensku se dohodly na vytvoření koalice. Premiérkou by měla být místopředsedkyně SDKU-DS Iveta Radičová. Volby přitom vyhrál Smer Roberta Fica, na vytvoření koalice ale nemá dost hlasů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Lídři stran budoucí koalice. Zprava Béla Bugár (Most-Híd), Richard Sulík (SaS) Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a Ján Figeľ (KDH)

Článek

Dohodu podepsala Radičová s předsedy křesťanských demokratů Ján Figeľem, strany Svoboda a solidarita Richardem Sulíkem a uskupení Most-Híd Bélou Bugárem. Všichni uvedli, že dostali od vítěze voleb, strany Smer premiéra Roberta Fica, pozvání k jednání o sestavení vlády, ale odmítli ho.

Lídrem koalice a budoucí premiérkou by měla být Radičová, která se v minulých prezidentských volbách původně ucházela o post hlavy státu.

Nová vláda si vytkla za hlavní cíle snížit zadlužení státu a zamezit korupci. Dosluhují vládu koalice vyzvala, aby už nepřijímala žádná zásadní rozhodnutí ani neprováděla personální změny.

Ačkoliv strana Smer premiér Roberta Fica víkendové volby s náskokem vyhrála, nemá s kým vytvořit většinovou vládu. Prezident Ivan Gašparovič ho přesto podle ústavního zvyku pověřil, aby se vládu pokusil sestavit. Fico na to má čas do příští středy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám