Hlavní obsah

Britský premiér se omluvil za "krvavou neděli"

Novinky, rei
Londýn

Britský premiér David Cameron se v úterý jménem země a vlády omluvil za "neoprávněnou" a "neospravedlnitelnou" smrt demonstrantů při armádním zákroku v severoirském Londonderry v lednu 1972. Stalo se tak poté, co tzv. Savilleova komise skončila své vyšetřování téměř čtyřicet let starých událostí.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron

Článek

Cameron v souladu se závěry komise lorda Marka Savillea uvedl, že postup armády byl chybný a neospravedlnitelný. Vojáci demonstranty před střelbou nevarovali a oběti byly nevinné. Zastřelení a zranění lidé přitom vojáky ani neohrožovali, protože z místa prchali. Vojáci navíc později ve svých výpovědích o událostech lhali. Tehdejší vládní konzervativci v roce 1972 tvrdili, že elitní výsadkářská jednotka střílela v sebeobraně.

Při armádním zásahu proti účastníkům pochodu, který pořádala Severoirská asociace pro občanská práva, zahynulo 30. ledna 1972 třináct lidí. Čtrnáctý muž podlehl svým zraněním o několik měsíců později v nemocnici. Postřeleno ale bylo třináct dalších lidí.

Událost vyvolala v Británii vlnu rozhořčení a v Severním Irsku zvýšila popularitu prozatímní IRA, čímž podle kritiků zapříčinila nárůst násilností, které následovaly.

Foto: Profimedia.cz

Při zákroku armády v Derry přišlo o život 14 lidí.

Deník The Guardian už v pátek informoval, že tzv. krvavou neděli, o níž ve své písni zpívají i rockeři U2, prohlásí Savilleova komise za nezákonnou, což by 38 let od události otevíralo cestu k soudnímu postihu některých vojáků. [celá zpráva]

Vyšetřování Savilleovy komise trvalo 12 let a bylo nejdelším veřejným vyšetřováním v britských dějinách. Události v Londonderry už předtím vyšetřovala komise vedená Johnem Widgerym. Ta de facto vojáky očistila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám