Hlavní obsah

Fico údajně nabídl post premiéra křesťanským demokratům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Robert Fico se nevzdává a po pověření sestavením nové slovenské vlády údajně nabídl Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH) post premiéra a polovinu ministerských křesel. Informovala o tom televize TA3. V úterý ale všechny čtyři opoziční strany, které mohou sestavit většinovou vládu, oznámily, že večer zahájí oficiální jednání s tím, že premiérkou by byla Iveta Radičová.

Foto: Jan Koller , ČTK

Robert Fico

Článek

„Fico je velký hráč a šance na sestavení vlády se jen tak nevzdá,“ řekl v TA3 politolog Eduard Chmelár. Smer a KDH by měly těsnou většinu 77 hlasů ve 150členném parlamentu. Politolog se však domnívá, že tato alternativa je málo pravděpodobná. Pravicové strany totiž jednotně odmítly možnost jednání s vítězem sobotních voleb Ficovou stranou Smer-sociální demokracie.

Ficovi teoreticky zůstává také možnost vytvoření menšinového kabinetu se Slovenskou národní stranou Jána Sloty. To by však vedlo k nestabilitě a k předčasným volbám. Kombinace Smer a SNS by měla jen 71 poslanců.

Opozice zahájí jednání o vládě

Pravice zahájí jednání o sestavení vlády v úterý večer. V případné pravicové koalice by předseda křesťanských demokratů Ján Figeľ mohl zastávat post předsedy parlamentu a KDH má zájem o tři ministerská křesla. KDH by v budoucí vládě chtělo získat tři ministerská křesla a společně s Mostem-Híd usiluje o zachování ministerstva životního prostředí, SaS chce posty ministrů financí a práce.

Strany Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd představily své vyjednávací týmy a některé ze svých priorit již v pondělí. Oficiální jednání o možné podobě budoucí středopravé čtyřkoalice začnou večer v sídle SDKU-DS.

Politolog Grigorij Mesežnikov upozornil, že případná pravicová vláda by byla spojenectvím konzervativních, umírněných a výraznějších křesťanských demokratů s liberály. „Jsou mezi nimi určité rozdíly, ale ty nebyly překážkou při vytvoření vlády v roce 2002 a neměly by být zdrojem fatální nestability ani nyní,“ uvedl.

Největší programové rozdíly jsou v programech křesťanských demokratů a liberálně-pravicové strany Svoboda a Solidarita (SaS). Liberálové například požadují zrušení přímého financování církví ze státního rozpočtu. KDH je striktně proti. SaS obhajuje registrovaná partnerství homosexuálů. KDH je rovněž proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám