Hlavní obsah

Evropská komise je pro předání dat o bankovních převodech USA

Štrasburk

Evropská komise se domluvila se Spojenými státy na podrobnostech dohody o předávání evropských bankovních dat do USA v rámci boje proti terorismu. V úterý ji ve Štrasburku europoslancům představila eurokomisařka Cecilia Malmströmová. V únoru unijní zákonodárný sbor provizorní verzi této smlouvy smetl ze stolu.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Sídlo Evropksé komise

Článek

Europoslanci tak k nelibosti Washingtonu učinili z obav, že by na základě dohody nebyla dostatečně zajištěna ochrana osobních dat. Dokument, který odmítli, měl dát Američanům větší právní jistotu ohledně nahlížení do evropských záznamů o bankovních převodech skrze mezinárodní bankovní síť SWIFT. Provizorní smlouva měla platit devět měsíců, během nichž se měla připravit konečná dohoda, kterou teď schválila Evropská komise. Dokument bude nyní posuzovat nejen Evropský parlament, ale i Rada EU zastupující členské země.

O významu této dohody v rámci boje proti terorismu hovořil při nedávné návštěvě Evropského parlamentu americký viceprezident Joseph Biden. Uvedl, že sice chápe některé výhrady evropských zákonodárců, ale i tak je přesvědčen o potřebě domluvit se.

"Naši nepřátelé využívají všech možností a nástrojů," řekl Biden počátkem května v Bruselu. Sledování finančních toků podle něj může poskytnout oběma stranám důležité informace, které mohou pomoci zabránit možným teroristickým útokům.

Malmströmová, která dohodu s Američany za komisi dojednávala, věří, že nyní se obavy o ochranu dat podařilo významně zohlednit tak, že europoslanci budou moci dokument podpořit. Hlasovat by o něm mohli v červenci.

Všechna data zasílaná do USA by podle nového textu měla být založena na protiteroristických vyšetřováních a nikoli na náhodných kontrolách či profilování možných podezřelých. Američané budou mít k dispozici řadu osobních informací, jako třeba kdo danou transakci odeslal a kdo ji přijal, jeho jméno, identifikační číslo či adresu.

"Dostali jsme prakticky vše, co jsme (v rámci ochrany dat a osobních údajů) chtěli," okomentovala dohodu s USA eurokomisařka.

Databáze spravovaná společností SWIFT, která sídlí v Bruselu, zahrnuje bankovní data a údaje z asi 8000 finančních institucí v 200 zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám