Hlavní obsah

Boje v Kyrgyzstánu pokračují, mírové sbory vyslány nebudou

Novinky,
Biškek/New York

Rada bezpečnosti OSN odsoudila v noci na úterý násilí v Kyrgyzstánu. Požaduje okamžité zřízení humanitárního koridoru, kudy by proudila pomoc pro lidi postižené etnickými boji mezi Kyrgyzy a Uzbeky na jihu Kyrgyzstánu.

Foto: Reuters

Uzbečtí uprchlíci čekají na otevření hranic mezi Kyrgyzstánem a Uzbekistánem

Článek

Střety v nejvíce postiženém městě Oš pokračovaly i v noci a nevypadá to, že by končily. Ruské mírové sbory však do země vyslány nebudou. Podle oficiálních údajů si střety od pátku vyžádaly 138 obětí, píše BBC.

Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou tvoří Rusko s šesti dalšími postsovětskými republikami včetně Kyrgyzstánu, nemá v plánu poslat do Kyrgyzstánu mírové jednotky, aby pomohly zastavit etnické násilnosti. Prohlásila to v úterý dočasná kyrgyzská prezidentka a premiérka Roza Otunbajevová, která o jejich vyslání žádala Kreml už v sobotu.

"Vyslání mírových jednotek bylo shledáno nevhodným," řekla novinářům Otunbajevová s odvoláním na pondělní jednání ODKB.

Kyrgyzská vláda se přitom podle svého místopředsedy obává, že se násilí rozšíří do dalších částí země.

Foto: Reuters

Obrněný transportér u kyrgyzského Džalalbadu

Lynn Pascoe z OSN požadoval nejen zřízení koridoru do postižené oblasti, ale také chtěl pomoc pro sousední Uzbekistán, kam uprchly desetitisíce lidí. Uzbekistán v pondělí nařídil zavřít hranice, kde čeká ještě 15 000 uprchlíků, protože už pro ně nemá ubytování.

Foto: Reuters

Uprchlický tábor v Uzbekistánu

Pascoe řekl: „Máme velké obavy o uprchlíky, kteří se mohou dostat přes hranice. Snažíme se vyslat do Uzbekistánu dostatečnou pomoc, aby v klidu zvládli další přicházející uprchlíky.“

Podle očitých svědků jsou v Oši i v dalším jihokyrgyzském městě Džalalabádu desítky vypálených domů a ulice jsou plné mrtvých těl.

Pascale Maige Wagnerová z Mezinárodního výboru Červeného kříže tvrdí, že oficiální údaje o počtu obětí etnických nepokojů, které se pohybují v desítkách, jsou silně podhodnocené: „Slyšeli Jsme o tělech v Oši a Džalalabádu, která nebyla sesbírána. Jsme přesvědčeni, že až se situace v těchto dvou městech uklidní, budeme mít lepší představu o rozsahu krize.“

Foto: Reuters

Zničený dům i kyrgyzského Džalalabadu

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Navi Pillay sdělil, že už má důkazy o vraždách včetně vražd dětí a o znásilňování. Podle Uzbeků obrněné transportéry projíždějí ulicemi v uzbeckých čtvrtích, posádky střílejí civilisty a otevírají cestu pro rabující kriminální gangy.

Foto: Vladimir Pirogov, Reuters

Zranění v nemocnici v Biškeku

Reklama

Související články

Kyrgyzská vláda dala rozkaz střílet do lidí

Kyrgyzská prozatímní vláda nařídila v noci na neděli částečnou mobilizaci a dala rozkaz ozbrojeným silám střílet, pokud to bude nutné k zastavení etnického...

Výběr článků

Načítám