Hlavní obsah

Členové Greenpeace pronikli do švédské jaderné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Pět desítek aktivistů ekologické organizace Greenpeace proniklo v pondělí do areálu jaderné elektrárny Forsmark na východě Švédska. Protestovali proti záměru švédské vlády umožnit výstavbu nových reaktorů. Parlament má o něm hlasovat ve čtvrtek. Švédská policie protestující pozatýkala.

Foto: Profimedia.cz

Švédská policie odvádí aktivisty Greenpeace.

Článek

Do areálu elektrárny na pobřeží Baltského moře, vzdálené asi 115 kilometrů severně od Stockholmu, vnikli aktivisté ráno. Někteří se dostali až na střechu objektu, nikdo se ale nedostal do provozní zóny.

"Dostali jsme poplašné hlášení dnes ráno kolem 8:00. Několik aktivistů Greenpeace se dostalo přes plot a někteří dokonce připluli na nafukovacím člunu po přilehlé řece," řekl mluvčí policie Christer Nordstrom agentuře Reuters.

Švédský parlament bude ve čtvrtek hlasovat o návrhu zákona, na jehož základě by bylo možné znovu povolovat výstavbu jaderných reaktorů namísto vysloužilých. Aktivisté chtěli v areálu elektrárny setrvat až do čtvrtečního hlasování, ale policie na padesát demonstrantů s transparenty vyzývajícími politiky k odmítnutí projaderného zákona pozatýkala. Žádný z nich nekladl odpor.

Švédsko je na jaderných elektrárnách silně závislé, ale některé potřebují renovaci, protože mnohé byly postaveny už koncem 70. let. Elektrárna Forsmark, provozovaná skupinou Vattenfall, byla do švédské energetické sítě zapojena v roce 1980 a vyrábí zhruba sedminu švédské elektřiny. Trojice elektráren - Forsmark, Oskarshamn a Ringhals - pokryje polovinu švédské spotřeby elektrické energie.

Švédové se v roce 1980 v referendu vyslovili pro postupné ukončení výroby elektřiny z jádra a švédský parlament v souladu s tím zakázal výstavbu nových reaktorů. Toto rozhodnutí nyní chce zvrátit konzervativní premiér Fredrik Reinfeldt. Jím prosazovaný zákon by umožnil v případě ukončení provozu některého ze stávajících deseti reaktorů postavit nový. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám