Hlavní obsah

Fico vládu nyní nesestaví, ale vrátí se, píše slovenský tisk

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenské deníky konstatují, že Robert Fico má pravdu, když říká, že výsledek voleb je pro něho obrovským úspěchem. „Vládu nesestaví, ale dostat po letech krize 35 procent hlasů je na úrovni zázraku,“ píše deník Sme s tím, že loučit se s Ficem ve vládě by bylo předčasné.

Foto: Jan Koller, ČTK

Pravděpodobně dosluhující slovenský premiér Robert Fico

Článek

Deník upozorňuje, že existuje reálná hrozba, že Fico se po letech vrátí v orbánovském stylu s většinou, která mu umožní vládnout bez partnera, hlavně když si jeden uvědomí, co všechno bude hrát v jeho prospěch.

„Robert Fico sice odchází z vlády, ale loučit se s ním definitivně by bylo velmi předčasné,“ napsal Sme.

Slovenské deníky vyčítají Ficovi především arogantní styl vládnutí. „Fica postihl stejný osud jako Mečiara. Také on volby vyhrál, ale nebyl schopen vládnout. Oba ve své éře získali hlasy lidí, kteří touží po silném státě, kteří si politika představují jako otce nebo generála,“ dodal Sme.

Podle deníku Nový čas se Ficovi, stejně jako v Česku Jiřímu Paroubkovi, nevyplatil „bojovný vztah“ k médiím a negativní kampaň.

Hospodárske noviny konstatují, že Fico vládu nesestaví, ale přítomnost opoziční strany se 62 poslanci výrazně přibrzdí případný reformní apetit pravice. „Každý radikálnější krok by totiž nahrával preferencím (Ficova) Smeru,“ píší Hospodárske noviny.

Deník Pravda konstatuje, že Robert Fico po čtyřech letech vládnutí před voliči svou stranu obhájil, ale neobhájil koalici. Všímá si také neúspěchu Vladimíra Mečiara, který nezískal ani pět procent hlasů. „Ze slovenské politiky odchází do zapomnění člověk, který ji po celá léta formoval a deformoval,“ píše Pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico těsně před volbami výrazně ztratil

Stranické preference strany Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica klesly krátce před volbami pod třicet procent. Podle ve čtvrtek zveřejněného...

Výběr článků

Načítám