Hlavní obsah

Mečiar po dvaceti letech končí ve vysoké politice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara byla čtyři roky součástí vládní koalice, ale v sobotních volbách se nedostala ani do parlamentu. Mečiar tak po dvaceti letech končí ve vysoké politice. "Je to konec mečiarismu," komentovala situaci Iveta Radičová ze Slovenské demokratické a křesťanské unie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vladimír Mečiar

Článek

Kdysi Mečiara podporovala téměř polovina Slováků, stál třikrát v čele vlády, v roce 1992 jednal za slovenskou stranu s Václavem Klausem o rozdělení československé federace. Po sobotě se vrátil do své luxusní vily Elektra v lázeňském městě Trenčianske Teplice, jako definitivně poražený.

HZDS vzniklo v roce 1991 odštěpením od hnutí Veřejnost proti násilí (slovenská obdoba Občanského fóra). V roce 1992 hnutí zvítězilo ve volbách se ziskem 37 procent hlasů. Rok po rozdělení Československa však „nepřežil“ parlamentní hlasování o důvěře. Po předčasných volbách se do čela vlády vrátil.

Léta byl v opozici

Také v roce 1998 volby vyhrál, ale nedokázal sestavit vládu. Osm let strávil v opozici. V roce 2006 vstoupila Mečiarova Lidová strana HZDS do vládní koalice se stranou Smer-sociální demokracie a Slovenskou národní stranou.

Vladimír Mečiar se narodil 26. června 1942 ve Zvolenu. V roce 1970 ho vyloučili z Komunistické strany Československa pro kritiku okupace země vojsky Varšavské smlouvy. Po změně režimu se stal slovenským ministrem vnitra a v roce 1990 předsedou vlády. V létech 1999 a 2004 neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám