Hlavní obsah

Skandál na Slovensku: Ficově ženě prý nedali hlasovací lístek Smeru

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Manželce Roberta Fica při hlasování v sobotních parlamentních volbách na Slovensku nevydali lístek strany Smer-sociální demokracie, kterou její muž vede. Musela si ho dodatečně vyžádat.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Premiér Robert Fico s manželkou Svetlanou odevzdali své hlasy 12. června v Bratislavě.

Článek

„Považuji to za špatný žert, že moje manželka nedostala hlasovací lístek Smeru,“ reagoval Fico, který okamžitě žádal od členů volební komise vysvětlení.

Předsedkyně okrskové volební komise Eva Nakládalová to označila za náhodu. Důrazně odmítla, že šlo o záměr. „Všechny lístky byly připraveny předem,“ dodala.

Objevily se ale informace, že se jednalo o manipulaci ze strany paní Ficové. „Je to další způsob, jak ze sebe udělat oběť,“ uvedl člen Ústřední volební komise za Stranu demokratické levice Ivan Weiss. I jeho slova potvrzují, jak vyhrocený je boj mezi soupeřícími stranami na Slovensku.

Instruoval Fico manželku?

Kameraman slovenských Hospodárskych novín zachytil na mikrofon kamery, jak premiér říká za plentou manželce, aby si dala něco do tašky. Následně Svetlana Ficová přistupuje k volební komisi a protestuje, že nedostala volební lístek strany Smer-sociální demokracie.

Hospodárske noviny po několika hodinách na své internetové stránce text ke spornému videu upravily. Titulek „Fico manželce za plentou: 'Dej si to do tašky'" nahradili jiným - „Fico se za plentou smál“. Podle serveru pravda.sk Fico pravděpodobně ženě radil, aby šla k volební komisi a vyžádala si chybějící lístek strany Smer-sociální demokracie.

Volby jsou referendem o Ficovi

Předvolební boj na Slovensku byl tvrdý do poslední chvíle a volby se staly referendem o Ficovi. Účast je proto značná, v Bratislavě už dopoledne dosáhla 30 procent. „Chci, aby současná koalice pokračovala, protože je stabilní a Fico je podle mne člověk na správném místě. Dokáže se bít za naši zemi a nenechá padnout prostého člověka,“ řekl Novinkám František Kurhajec z bratislavské čtvrti Ružinov.

Premiér si udržel popularitu především na venkově a u starších lidí. „Cením si, že Fico myslí na starší lidi. Každým rokem jsme dostávali vánoční příplatek k důchodu. Chci, aby pokračovala sociálně zaměřená vláda,“ prohlásila Oľga Beňová ze Senice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Voliči opouštějí hlasovací místnost v Bratislavě Dúbravke.

Podle průzkumů však Fico ztrácí pozice ve velkých městech, jako jsou Bratislava a Košice. „Kombinace Fico-Slota-Mečiar je to nejhorší, co nás mohlo potkat. Chci slušnou vládu, takže jsem hlasovala proti nim,“ konstatovala Alžbeta Tomková.

Peter Zubák má obavy, že v případě vítězství opozice v nové vládě zasedne Strana maďarské koalice. „Maďaři mají jasný cíl - chtějí získat jižní část Slovenska. Tomu může zabránit jen silná slovenská vláda bez Maďarů,“ zdůraznil Zubák.

Vítězem voleb se stane Smer, otázkou ale je, zda bude mít partnery pro koaliční vládu. Jeho současní partneři nemají podle průzkumů velkou šanci získat mnoho křesel, pokud se Mečiar vůbec do parlamentu dostane.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám