Hlavní obsah

Akupunkturista ve Švýcarsku nakazil až 19 lidí virem HIV

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Ve švýcarském Bernu byl tento týden zadržen člověk provádějící akupunkturu. Je podezřelý, že mohl v letech 2001 až 2005 neúmyslně nakazit až devatenáct lidí virem HIV, když poskytoval své služby. Přenos viru prostřednictvím akupunkturních jehel je možný, i když byl dosud registrován jen jeden podobný případ, uvedla v noci na pátek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV-1 vyrůstá z membrány lymfocytu.

Článek

Jeden z nakažených se už v roce 2005 obrátil na úřady s podezřením, že byl virem nakažen při akupunktuře. Případ byl vyšetřován jako trestný čin. Bylo zjištěno, že s člověkem poskytujícím akupunkturu, přišlo do styku devatenáct lidí s virem HIV.

„Patnáct z nich je přesvědčeno, že jejich nákaza může mít co do činění s obviněným,“ uvedl ve čtvrtek vyšetřující soudce Hermann Fleischhacki. „Čtyři lidé nemají pro svou nákazu žádné vysvětlení nebo nejsou spojeni s obviněným,“ dodal ještě.

Dlouze se vlekoucí případ, o němž počátkem týdne informoval bulvární list Bilck, okamžitě vyvolal bouřlivou diskusi, zda zdravotnické úřady dostatečně kontrolují lidi poskytující alternativní medicínu. Podle většiny odborníků tomu tak není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám