Hlavní obsah

Zákrok na krvavou neděli bude po 38 letech prohlášen za nezákonný

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii končí nejdelší veřejné vyšetřování v dějinách země. Příští týden má komise vedená lordem Savillem po 12 letech zveřejnit zprávu o masakru civilistů při demonstraci v severoirském Londonderry. Deník The Guardian v pátek informoval, že tzv. krvavou neděli, o níž ve své písni zpívají i rockeři U2, prohlásí za nezákonnou. To by 38 let od události otevíralo cestu k soudnímu postihu vojáků, kteří zastřelili 14 lidí a dalších 13 zranili.

Foto: Profimedia.cz

Při zákroku armády v Londonderry přišlo o život 14 lidí.

Článek

Savillova komise zprávu zveřejní v úterý. Guardian má potvrzeno, že zákrok 1. praporu výsadkového pluku proti civilistům účastnícím se protestního pochodu, prohlásí za nezákonný. List upozornil, že když bývalý britský premiér Tony Blair dal v roce 1998 souhlas s novým vyšetřováním, varoval lídra ulsterských unionistů lorda Trimblea, že závěr, který bude jen o milimetr odchýlen od zprávy Widgeryho komise z roku 1972, odnesou vojáci.

Při armádním zásahu proti účastníkům pochodu, který pořádala Severoirská asociace pro občanská práva, zahynulo 30. ledna 1972 třináct lidí. Čtrnáctý muž podlehl svým zraněním o několik měsíců později v nemocnici. Postřeleno ale bylo třináct dalších lidí.

Událost vyvolala v Británii vlnu rozhořčení a v Severním Irsku zvýšila popularitu prozatímní IRA, čímž podle kritiků zapříčinila nárůst násilností, které následovaly.

Rodiny zabitých během nového vyšetřování identifikovaly několik vojáků, kteří demonstranty zastřelili. Je mezi nimi i muž, kterého Guardian označuje jen písmenem F, který měl zastřelit čtyři až šest lidí. Když ho komise upozornila, že jeho dosavadní svědectví by mohlo být označeno za křivou přísahu, nic nenamítal.

Zdroje blízké vyšetřování nepotvrdily, zda lord Saville přímo doporučí severoirské prokuratuře soudní stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám