Hlavní obsah

Peníze polské oběti ze Smolenska propíjeli vojáci v baru u letiště

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smolensk

Vojáci, kteří okradli jednu z obětí havárie polského letadla u Smolenska, peníze začali utrácet ještě v den havárie v baru jen pár desítek metrů od místa neštěstí. Do baru s názvem Polet (česky let) se vypravili reportéři polského listu Super Express.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Podle zjištění varšavského listu čtveřice začala popíjet v baru Polet téhož dne, kdy při pádu Tupolevu Tu-154 zahynulo 96 Poláků včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marii. Ze zjištění ruských vyšetřovatelů vyplynulo, že první peníze z konta historika Andrzeje Przewoźnika prostřednictvím jeho ukradené kreditní karty vybrali jen 80 minut po havárii letadla. Za tři dny z jeho účtu vyčerpali 60 344 rublů (asi 41 tisíc Kč).

Zloději po zadržení vyšetřovatelům řekli, že ukradené peníze do posledního utratili za necelé dva měsíce v restauracích. „Pro vojáky základní služby to byla astronomická suma, umožňovala jim zábavu i v nejdražších smolenských restauracích. Protože se však nemohli příliš vzdalovat od své posádky, bavili se jen v okolních barech. Především pak v baru Polet, kde půllitr smolenské vodky stojí 180 rublů,” napsal deník.

Vojáky zadrželi minulý víkend. Při namátkové kontrole u nich nalezli ukradené kreditní karty. K okradení oběti leteckého neštěstí se přiznali až během testu na detektoru lži. Čtveřice zlodějů, z nichž tři již byli trestné stíháni, čeká na soud u své posádky. Za spáchaný čin jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Velení ruské armády se za tento projev hyenismu polské straně omluvilo a slíbilo navrácení odcizených peněz příbuzným oběti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám