Hlavní obsah

Fico čelí dva dny před volbami skandálu s praním peněz

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dva dny před parlamentními volbami čelí slovenský premiér Robert Fico podezření, že před volbami v roce 2002 proprala jeho strana Smer-sociální demokracie desítky miliónů korun. Peníze měla strana dostat od sponzorů a o černých fondech měl vědět i sám Fico, který měl vznik těchto fondů iniciovat. Informuje o tom internetová stránka deníku Sme.

Článek

Deník obdržel dva dny před volbami kopii nahrávky, která naznačuje, že utajení sponzoři nalili do Ficovy strany mimo oficiálního účetnictví minimálně 75 miliónů korun. Existenci nahrávky potvrdil místopředseda opozičních křesťanských demokratů Daniel Lipšic.

„Dostal jsem k dispozici audiozáznam, který potvrzuje, že Smer byl financovaný nezákonným způsobem. Mluvil jsem o celé záležitosti s generálním prokurátorem,“ uvedl Lipšic. Nahrávka má 65 vteřin a měla vzniknout před volbami v roce 2002. Je na ní slyšet hlas podobný Ficovi, který se chlubí, že sehnal peníze „vlastní hlavou“.

„Já můžu pouze říct, že jsem zabezpečil . Doufám, že to nikdo neposlouchá. Zabezpečil jsem na tento rok 35, na příští rok 40, plus další věci,“ říká hlas na nahrávce. Zatím není jasné, kdo peníze Smeru daroval. Oficiálně strana dostala od sponzorů jen pět miliónů korun.

Fico nelegální financování odmítá

Premiér Robert Fico označil nahrávku za nesmysl a špinavou kampaň. „Ti, co se nedovedou smířit s tím, že Slovensko má dobrá čísla, klesá nezaměstnanost, nemají jinou možnost, jinou šanci, než jít cestou podvrhů a lží,“ reagoval Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Fico rovněž mluvil s generálním prokurátorem. „Podávám podnět k Ústřední volební komisi a podávám trestní oznámení na šéfredaktora deníku Sme,“ uvedl Fico. „To, co děláte v Sme, nemá obdoby, to je onanování nad předsedou vlády každý den. To je posedlost,“ rozčiloval se Fico.

Sme tvrdí, že pásku dostala redakce anonymně. „Deník Sme není zainteresovaný v žádné kampani,“ uvedl šéfredaktor Matúš Kostolný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám