Hlavní obsah

Nizozemsko je po volbách v patové situaci, Wilders posílil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Předčasné volby v Nizozemsku skončily podle prvních odhadů patem. Liberálové z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) získali 31 křesel stejně jako sociální demokraté ze Strany práce (PvdA). Oznámila to televizní stanice NOS. Výrazně podle všeho posílila Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního protiislámského politika Geerta Wilderse. Podle odhadů by mohla mít až 23 mandátů oproti dosavadním devíti.

Foto: Reuters

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Článek

Pokud se odhady potvrdí, volby budou znamenat velký neúspěch pro Křesťanskodemokratickou výzvu (CDA) současného premiéra Jana Petera Balkenendeho. Strana nizozemského politika, který úřad ministerského předsedy zastával od roku 2002, ve 150členném parlamentu údajně získala jen 21 křesel, což je o dvacet méně než při posledních volbách v roce 2006.

Sestavit koalici bude zřejmě těžké

Patový výsledek by výrazně zkomplikoval sestavení vládní koalice. Experti očekávali, že kabinet společně sestaví VVD, CDA a liberální D66. Tato možnost však nejspíš nyní neplatí, protože tato koalice by neměla k dispozici dostatečný počet mandátů. Většinu by patrně nemělo ani seskupení VVD, CDA a Wildersovy PVV. Málo hlasů je i pro vládní spolupráci dvou stran VVD a PvdA, která byla dosud považována za nouzové řešení.

Nejpravděpodobnější se v současnosti jeví vznik takzvané purpurové koalice, tedy stran z pravé i levé strany politického spektra. Na základě odhadů by bylo prakticky možné sestavit jen koalici, která by obsahovala nejméně čtyři politické strany. Je také velmi pravděpodobné, že ve vládě již nebude figurovat CDA.

"Dnešní výsledek nás poslal do opozice," citoval zpravodajský server deníku De Limburger šéfa křesťanských demokratů v regionu Limburg Gera Driessena.

Wilders jásá, ale mohl získat více

Průzkum, který zveřejnila nizozemská televizní stanice NOS, rovněž odhalil, že voliči by si za svého premiéra nejvíce přáli šéfa sociálních demokratů Joba Cohena. Preferuje ho celkem 26 procent voličů, kteří dnes odevzdali svůj hlas. Šéfa liberálů Marka Rutteho by si za ministerského předsedu přálo 24 procent voličů. Současného premiéra Balkenendeho by v čele vlády rádo vidělo jen 12 procent hlasujících.

Otázkou rovněž zůstává, zda velké posílení PVV nasměruje do vlády kontroverzního Wilderse. Ten se krátce po vyhlášení odhadů nijak netajil radostí z toho, že se jeho strana stala třetí nejsilnější v zemi a přeskočila tradiční CDA. "Grandiozní!!!" reagoval Wilders v krátké textové zprávě, kterou podle agentury ANP rozeslal novinářům. Jeho Strana pro svobodu nicméně mohla dopadnout ještě lépe, pokud by se naplnily volební průzkumy z letošního března, podle nichž měl sedmačtyřicetiletý politik s výraznou blonďatou kšticí dokonce šanci stát se premiérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám