Hlavní obsah

Krádež nápisu z Osvětimi si prý objednal švédský milionář

Varšava

Krádež nápisu "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje) z brány bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v jihopolské Osvětimi si prý objednal jistý švédský milionář. Podle polských médií to tvrdí Švéd Anders Högström - dosud hlavní podezřelý v tomto případu, který loni v prosinci šokoval světovou veřejnost.

Článek

Podle informací internetového vydání listu Rzeczpospolita si milionář Lars W. objednal krádež nápisu u Högströma, který si pro tento účel najal pětici Poláků. Lars W. je prý otčímem nebo opatrovníkem Högströma.

Prokuratura v Krakově, která vyšetřování vede, tyto informace oficiálně nepotvrdila. Její mluvčí řekla jen to, že polští vyšetřovatelé plánují znovu se obrátit na Švédsko s žádostí o právní pomoc.

Nápis Arbeit macht frei, který je dodnes symbolem cynismu nacistů, ukradli tři zloději z brány vyhlazovacího tábora loni v prosinci. Policie nápis našla po několika desítkách hodin rozřezaný na tři části a zadržela pětici podezřelých. Kromě samotných pachatelů mezi nimi byli i dva muži, kteří údajně byli v kontaktu s Högströmem.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Tři zloději, kteří se ke svému činu přiznali, si již odpykávají trest vězení. Zbývající dva členové skupiny jsou stále ve vazbě. Anders Högström byl začátkem dubna převezen do Krakova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám