Hlavní obsah

Země NATO omezí výdaje na armádu

– Londýn
Novinky, rei

Evropští spojenci NATO se připravují na největší škrty ve výdajích na armádu od konce studené války. Ve středu na to upozornil list The Washington Post. O snížení výdajů na armádu se hovoří též v České republice.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Článek

Podle deníku hrozí narůstání rozdílů mezi vojenskou silou Spojených států a zbytkem Severoatlantické aliance.

V pondělí oznámila německá vláda, že Bundeswehr propustí přinejmenším 40 000 vojáků, přičemž ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg navrhl snížení stavu o 100 000 z nynějšího čtvrt miliónu. Podle zdrojů z armády i vlády plánuje Karl-Theodor zu Guttenberg ročně ušetřit miliardu eur (téměř 26 miliard korun). Navrhuje prototakéi zrušit brannou povinnost, čímž by roční výdaje rázem snížily o 400 miliónů eur. [celá zpráva]

Rovněž ve Francii a v Itálii zvažují snížení počtu armádních příslušníků. O redukci výdajů na armádu až o 4 miliardy korun se mluví i v Česku. Mediální výstupy o chystaném propouštění ministerstvo obrany však označuje za spekulace a lži.

Mezitím analytici odhadli, že Velká Británie bude muset v příštích šesti letech snížit armádní rozpočet o 10 až 15 procent. Nová vláda Davida Camerona plánuje ještě letos ušetřit šest miliard liber (přes 180 miliard korun).

Pentagon omezí byrokracii

Proti razantním škrtům tento týden lobuje v Londýně a Bruselu americký ministr obrany Robert Gates. Podle The Washington Post se obává, že USA v Afghánistánu a v budoucích společných misích ponesou oproti ostatním ještě větší břímě.

Gates sám chce na výdajích ubrat a hned příští rok ušetřit přes 10 miliard dolarů (téměř 220 miliard korun) na bojové operace tím, že omezí byrokracii. Ta podle jeho slov spolkne 40 procent z rozpočtu resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám