Hlavní obsah

Visla zalévá další polské vesnice, ohroženy jsou volby prezidenta

Varšava/Bratislava/Budapešť
Aktualizováno

Několik protipovodňových hrází u Visly v úterý nevydrželo nápor vody, která zaplavuje další vesnice. Na povodně se opět připravuje Varšava, kde hladina dosahovala 715 centimetrů. Za jediný den se vzdula o 70 centimetrů. Není vyloučené, že v polském hlavním městě řeka dosáhne ještě vyšší úrovně než v květnu, kdy vystoupila na 780 centimetrů. Panují obavy, že povoděn ohrozí prezidentské volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Visla zalévá další polské vesniceVideo: Reuters

 
Článek

Dramatická je situace ve vsi Wilków, která byla před několika týdny zalita z 90 procent. V noci praskla hráz u jednoho z přítoků Visly, a do obce tak přitéká voda z několika stran.

"Situace je beznadějná, situace je tragická," řekl starosta Wilkówa Grzegorz Teresiński. Dodal, že i když vyhlásil evakuaci dalších ohrožených míst, lidé ze svých domovů odejít nechtějí.

V obci Janowiec na středním toku Visly, kam se voda během květnových povodní nedostala, je nyní zalito okolo tisíce hektarů. V Annopolu položeném o něco jižněji je pod vodou asi 130 domů.

Do dvou dnů má kulminovat Odra v Lubušském vojvodství. Hladina by měla být oproti květnovým záplavám o 50 až 100 centimetrů nižší.

V zatopených oblastech na jihu Polska nadále hrozí nebezpečí sesuvů půdy. V obci Chelmiec muselo proto své domovy opustit 46 lidí.

Utopily se urny

Některé obce postižené povodní podle středečního vydání listu Dziennik-Gazeta Prawna varují, že nevědí, jestli 20. června dokážou uspořádat předčasné prezidentské volby. Ve Wilkówě jsou pod vodou tři z osmi volebních místností. "Utopily se urny, kabinky pro hlasování," říká jeden zaměstnanec obecního úřadu.

Z Gorzyc v jihovýchodní části Polska bylo evakuováno 4500 lidí a do 20. června se domů všichni určitě nevrátí. Jiní hlídají majetek v zalitých domech. "Nevím, jestli jim budeme schopni zajistit dopravu k volbám," řekl Jan Czech z gorzyckého obecního úřadu.

Znalec ústavního práva Stanislaw Gebethner Dzienniku řekl, že aby volby byly platné, musejí mít všichni voliči podmínky k tomu, aby mohli odevzdat svůj hlas. Podle Gebethnera i části opozice by premiér Donald Tusk měl ohlásit stav živelné katastrofy. Tak by se volby posunuly na jiný termín. "Konaly by se v normálních podmínkách," podotkl expert.

Na Slovensku se protrhla hráz Ondavy

V zemplínském regionu východního Slovenska vytéká řeka Ondava přes protrženou hráz a zaplavuje okolí. Během noci proto muselo být z ohrožených obcí Markovce, Malčice a Petríkovce evakuováno přes 200 lidí. Jen v Malčicích je zaplaveno asi 120 domů. Vodohospodáři začali ráno opravovat hráz, která je protržená v délce 30 metrů lomovým kamenem. Ondava si tam vytvořila nové hlavní koryto, opravena by měla být do tří dnů, řekl Dušan Mydla ze Slovenského vodohospodářského podniku.

V Maďarsku na severovýchodě země už řeky přestaly stoupat, dosud rozlitá voda ale zasáhla 138 obcí se 40 000 obyvatel, v nichž pokračuje boj o záchranu 11 500 domů. Mnoho z nich je postaveno z vepřovic a namočení v důsledku povodní by nemusely přežít, jak ukázala v uplynulých dnech situace v jiných obcích, kde se zřítila téměř stovka vepřovicových domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám