Hlavní obsah

Rusko popírá, že by vojáci okradli polské mrtvé u Smolenska

Právo, Pavol Minárik

Z kreditní karty jedné z obětí nedávné katastrofy polského prezidentského letadla u Smolenska vybrali zloději prvních tisíc rublů už hodinu dvacet minut po tragédii. Výběry zjistily polské vyšetřovací orgány, které se tímto případem zabývají. Rusko však ostře popřelo, že by nasazení vojáci kradli a byli proto i zatčeni.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident.

Článek

Jednu ze dvou ukradených kreditních karet historika Andrzeje Przewoźnika, který zahynul při havárii polského prezidentského letadla 10. dubna, zloději v průběhu tří dnů použili jedenáctkrát. Postupně z ní vybrali částku v hodnotě 37 000 korun. Druhou kartu se - navzdory šesti pokusům - zlodějům nepodařilo použít. Informovalo o tom v pondělí internetové vydání Gazeta Wyborcza.

Mluvčí varšavské prokuratury Monika Lewandowská v pondělí uvedla, že "podezřelými z krádeže jsou čtyři vojáci základní vojenské služby jednoho z útvarů ve Smolensku". Trestní stíhání ve věci krádeže kreditních karet a okradení mrtvého už zahájil vojenský vyšetřovatel Smolenské posádky.

"Varšavská prokuratura však nemá žádné informace, zda ty čtyři podezřelé osoby byly zatčeny," uvedla Lewandowská a dodala: "V pondělí jsme požádali ruského vrchního státního zástupce o potvrzení, případně upřesnění těchto informací."

Rusko: Polský mluvčí cynicky blouzní

Už v neděli o zadržení tří příslušníků speciální policejní protiteroristické skupiny OMON informoval mluvčí polské vlády Pawel Graś. Připomněl, že zatčení podezřelých příslušníků OMON "proběhlo bleskově a díky příkladné spolupráci policejních orgánů obou zemí". Ruské ministerstvo vnitra však následně jeho informace popřelo a označilo je za cynické blouznění.

Vzápětí mluvčí polské Agentury pro vnitřní bezpečnost Katarzyna Wróblewská novinářům oznámila, že "zadrženými jsou čtyři vojáci z ruských armádních jednotek zabezpečujících 10. dubna místo katastrofy". Nevěděla však, kdy a kým došlo k zadržení podezřelých, ani kdo Agenturu pro vnitřní bezpečnost o zadržení podezřelých informoval.

Mluvčí polské vlády se pak v pondělí podvečer přiznal k chybě, kterou udělal v neděli. "Nešlo o příslušníky policie OMON, ale o vojáky jednoho z útvarů na místě katastrofy. Myslel jsem si, že příslušníci OMON byli jedinou ozbrojenou složkou na místě neštěstí, ale ukázalo se, že jich bylo více. Na věci, že došlo k hanebnému činu, to však nemění nic," řekl Graś novinářům.

Ruská tisková agentura ITAR-TASS však s odvoláním na stanovisko velitelství ruské armády v pondělí popřela, že by vojáci z útvaru v Smolensku spáchali trestný čin krádeže, o kterém informuje polská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám