Hlavní obsah

Slovinci dali zelenou urovnání hraničního sporu s Chorvatskem

Lublaň

Slovinci se v nedělním referendu těsně vyslovili pro brzké ukončení vleklého sporu o území při hranici s Chorvatskem. Dohodu o postoupení sporu mezinárodnímu soudu podpořilo necelých 52 procent voličů. Výsledek hlasování zvyšuje šance Chorvatska na přistoupení k Evropské unii v roce 2012.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Článek

Slovinsko-chorvatský spor o vymezení pozemní a námořní hranice se rozhořel počátkem 90. let s rozpadem bývalé Jugoslávie.

Vedle nejasného vymezení hranice na pevnině je jeho hlavní podstatou námořní hranice západně od Istrijského poloostrova. Slovinsko požaduje přímý přístup k mezinárodním vodám, zatímco chorvatský návrh je založen na "rozpůlení" sporného mořského pásma státní hranicí. To by ovšem Slovinsku přímý přístup k mezinárodním vodám znemožnilo.

Když spor trval, parlamenty obou zemí se loni rozhodly předat věc mezinárodnímu rozhodčímu soudu. Slovinsko ale chtělo tuto dohodu stvrdit v referendu.

"Jde o historické rozhodnutí," komentoval výsledek referenda ve slovinské televizi premiér Borut Pahor.

Pro Chorvatsko má celá záležitost prvořadý význam, protože Slovinsko kvůli sporu blokuje vstup Chorvatska do Evropské unie. Slovinsko je členem EU již od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám