Hlavní obsah

V Bratislavě odhalili sochu Svatopluka, krále starých Slováků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V neděli večer odhalili na Bratislavském hradě jezdeckou sochu Svatopluka. Zástupci všech částí Slovenska před odhalením sochy uložili zeminu do podstavce sochy Svatopluka. Na podstavci je nápis „Svatopluk - král starých Slováků“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Svatopluk v Bratislavě

Článek

Slavnostního odhalení sochy se zúčastnili prezident Ivan Gašparovič, předseda parlamentu Pavol Paška a předseda vlády Robert Fico. Všichni tři symbolicky svázali tři pruty.

Fico použil ve svém projevu označení „král starých Slováků“. „Toto místo se stává poutním místem všech Slováků,“ uvedl Fico.

Předseda parlamentu Pavol Paška ve svém projevu vyjádřil pobouření nad diskusemi, zda má být socha Svatopluka umístěna na Bratislavském hradě, když neexistují důkazy, že tu někdy Svatopluk byl. „Ptal se někdo v Čechách, zda byl svatý Václav na Václavském náměstí?“, položil si řečnickou otázku.

Kritika od historiků

Archeoložka Tatiana Štefanovičová vylučuje, že Svatopluk byl králem starých Slováků. „Svatopluk byl významný panovník. Slováci na území Velké Moravy žili, ale ještě je nemůžeme označit za Slováky,“ uvedla historička. Historik Dušan Kováč rovněž upozornil, že v tom období není možné mluvit o Slovácích, ale o Slovanech. „O Slovácích je možné mluvit až v Uhersku,“ dodal Kováč.

Umístění sochy na nádvoří Bratislavského hradu kritizoval hlavní architekt města Štefan Šlachta. „Je nepřípustné, aby byla taková socha umístěna na barokovém nádvoří před vstupem do hradního paláce. Tyto prostory sloužily jako shromaždiště nebo místo vojenských přehlídek,“ uvedl Šlachta.

Autorem 7,8 metrů vysoké sochy Svatopluka za 270 000 eur (sedm miliónů korun) je akademický sochař Ján Kulich, který za socialismu dostával státní zakázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám