Hlavní obsah

Rusové okradli oběť zříceného polského letadla, říká mluvčí vlády

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Tři příslušníci ruské protiteroristické skupiny OMON byli zadrženi kvůli podezření, že na místě dubnové katastrofy polského prezidentského letadla u Smolenska ukradli dokumenty a dvě kreditní karty jedné z obětí a vybrali z ní šest tisíc zlotých (asi 37 000 korun).

Foto: Reuters

Hasič u trupu tupolevu

Článek

Sumu vybrali dvě až tři hodiny po katastrofě. Oznámil to v neděli mluvčí polské vlády Pawel Graś v Rádiu ZET. Zároveň uvedl, že trojice zlodějů již byla zatčena a ve vězení čeká na soud.

Varšavská obvodní prokuratura, která od 14. května vede vyšetřování ve věci krádeže kreditních karet a okradení mrtvého Andrzeja Przewoźnika, v reakci na Graśovo prohlášení ale oznámila, že o zatknuté trojici z OMON zatím nic neví.

Vedení ruského ministerstva vnitra informaci obratem rázně popřelo a označilo ji za "cynickou a utrhačnou".

Zloději prý byli čtyři vojáci

Šéf úřadu vnitřních záležitostí ve Smolensku Nikolaj Turbovjec v neděli popřel, že by trojice příslušníků OMON po katastrofě muže okradla. Není tedy prý také pravdou, že by byli zadrženi a uvězněni.

Podle posledních informací mluvčí polské Agentury pro vnitřní bezpečnost Katarzyny Wróblewské "zloději byli čtyři vojáci ruských armádních jednotek zabezpečujících 10. dubna místo katastrofy polského prezidentského speciálu. Agentura v neděli obdržela informaci, že čtveřice vojáků je už zatčená a vyšetřovaná," dodala Wroblewská.

Przewoźnik byl jedním z 96 lidí, kteří 10. dubna zahynuli při pádu polského letadla letícího do Katyně na západě Ruska. Muž byl šéfem polské organizace pečující o válečné památníky a hroby.

Jeho kartu pachatelé údajně použili ke třem výběrům, z nichž první se uskutečnil hned v den havárie. Ke krádeži peněz měli použít bankomaty ve Smolensku. O podezřelé transakci ruské úřady informovala polská strana. Graś novinářům řekl, že zatčení tří vojáků OMON proběhlo "bleskovou rychlostí díky příkladné spolupráci policejních orgánů obou zemí".

Nejde prý o jediný případ

Podle polského tisku nešlo o jediný případ, kdy se na místě tragédie vládního letounu ztratila kreditní karta. Došlo prý k tomu i v případě náměstkyně ministra spravedlnosti Aleksandry Natalliové-Światové. Z jejího účtu ale žádné peníze odebrány nebyly.

Ruské ministerstvo vnitra v neděli informace o zatčení tří policistů rozhořčeně popřelo. V oficiálním prohlášení uvedlo, že nikdo z pracovníků smolenské služebny OMON nebyl v souvislosti s krádeží platební karty zadržen. Hlavním úkolem ruské policie bylo naopak střežit místo tragédie, zajistit tam pořádek a zabezpečit pomoc postiženým. Do místa pádu letadla se podle ministerstva nemohl dostat ani nikdo z kolemjdoucích.

Čtyři smolenští policisté za podíl na likvidaci následků havárie dostali polské státní vyznamenání, uvádí ministerstvo. "Obvinění, která byla vznesena na hlavu smolenských policistů, jsou i z tohoto důvodu cynická a utrhačná," uvádí se v oficiálním prohlášení ministerstva.

Podle zprávy ruské agentury ITAR-TASS bylo do prostoru havárie bezprostředně po pádu letadla povoláno 250 ruských policistů a tisíc dalších pracovníků ministerstva vnitra, včetně příslušníků jednotek OMON.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám