Hlavní obsah

Na východním Slovensku rozkradli humanitární pomoc

Právo, ČTK, ivi
Jurské

Ve východoslovenské obci Jurské místní obyvatelé rozkradli humanitární pomoc, kterou do obce postižené povodněmi přivezl vrtulník. Obyvatelé vyhrožovali starostovi Jozefu Mišalkovi zabitím a ukradli potravinové balíčky. Jak informoval sever sme.sk na místě zasahovalo 80 policistů.

Článek

Do obce v okrese Kežmarok přiletěl vrtulník s humanitární pomocí v sobotu večer. Krátce na to došlo ke konfliktu a rozkrádání balíčků, které obsahovaly potraviny a vodu.

„Obyvatelé napadli starostu, který byl svalený na zem, a lidé na něho křičeli, že ho zabijí. Podezřelý byl předveden a zajistili jsme několik svědků,“ uvedl okresní ředitel policie v Kežmarku Jozef Marhefka.

Na většině míst voda opadá

Povodňová situace na Slovensku se postupně uklidňuje. Hladiny většiny řek, které v pátek a v sobotu způsobovaly největší problémy, klesly. Rozvodněný zůstává Ipež na jihu středního Slovenska, na západě stoupal dolní tok Dunaje a Váhu, z těchto oblastí nebylo ale dosud hlášeno žádné nebezpečí.

Na východě Slovenska způsoboval v sobotu největší komplikace Hornád, kvůli kterému muselo být v Košicích evakuováno 1500 lidí. Bylo přerušeno i přímé železniční spojení mezi Košicemi a Bratislavou. Během soboty se povodňová vlna posunula níže a lidé se postupně mohli vrátit do svých domovů. Podle Evy Vojtové z košického krajského povodňového štábu se v regionu nyní začnou postupně zjišťovat škody.

V noci kulminovaly další řeky na východním Slovensku, z nichž některé ještě ráno dosahovaly třetího povodňového stupně. Hladina v řece Torysa již klesá, nadále ale zůstávají zaplavené některé domy v obcích v okolí Košic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám