Hlavní obsah

Polsko svádí nekonečný a úmorný boj s povodněmi

Varšava

V jihovýchodní části Polska, kterou už podruhé za několik týdnů zalila povodeň, nadále panuje dramatická situace. V Sandomierzi se v sobotu protrhla provizorní protipovodňová hráz a voda z Visly znovu zalévá pravobřežní část města. Záchranáři i místní lidé se před zaplavením stejně jako v květnu snaží zachránit sklárnu. Situace na Slovensku se postupně uklidňuje.

Článek

Pokud podnik v Sandomierzi zalije voda a zhasí pece, nebude možné už ve sklárně obnovit provoz. Patří přitom k významným zaměstnavatelům v regionu, pracuje v ní asi 2000 lidí. Dodává skla například do automobilky Fiat ve slezském městě Tychy. Sklárna a k ní přiléhající sídliště jsou nyní obklopeny vodou.

Opadají hladiny řek v nejjižnější části Polska. Vody ubývá třeba ve městě Jaslo, které z přibližně třetiny už v pátek zalila řeka Wisloka.

Na příchod velké vody se naopak připravují Świniary nedaleko Plocku na severozápad od Varšavy. Povodeň na Visle tu před dvěma týdny protrhla hráz a zaplavila prostor, na němž žije asi 4000 lidí. Úřady varují, že není vyloučené, že evakuace se může v nejbližších dnech opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám