Hlavní obsah

Slota vyznačil hranice Slovenska pamětní deskou v Komárně

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Komárno)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komárno

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota umístil v pátek v den 90. výročí podpisu Trianonské mírové smlouvy na hraničním mostě v Komárně pamětní desku. „Abychom ukázali Maďarům, kde je trianonská hranice. Komárno je slovenské město,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Aktivisté během odhalení desky na mostě v Komárně

Článek

Předseda SNS upozornil, že pokud Maďarsko zpochybňuje Trianonskou smlouvu, zpochybňuje tím suverenitu Slovenské republiky. „Budeme bránit naše území s nasazením vlastních životů,“ řekl Právu Slota.

Slota vedl centrem města průvod příznivců SNS se slovenskými vlajkami. Prošel i kolem loni odhalené sochy uherského krále sv. Štěpána. Slota se v tu chvíli díval na opačnou stranu.

„Nelíbí se mi, že se Maďaři roztahují a nedají nám pokoj. Chtějí naše území a my jim v tom musíme zabránit,“ uvedl jeden z účastníků, který do Komárna dorazil až z Ružomberku na severu země. Oproti tomu místní rodačka maďarské národnosti Alžběta Kučerová řekla Právu, že akce je zbytečnou provokací. „My v Komárně žijeme se Slováky v klidu a nemáme žádné konflikty,“ poznamenala.

V textu pamětní desky je vyjádřena vděčnost Slováků spojeneckým mocnostem za uzavření mírové smlouvy s Maďarskem v zámku Grand Trianon ve Versailles u Paříže. „Smlouva vytvořila Československo a další země a dala tvář nové Evropě,“ uvádí text pamětní desky.

Iniciativu SNS na dálku podpořil slovenský premiér Robert Fico, kterého pobuřuje rozhodnutí maďarského parlamentu slavit 4. červen jako Den národní sounáležitosti. Premiér pro páteční vydání francouzského deníku Le Figaro zopakoval, že nová maďarská vláda vede zemi k extremismu a exportuje „hnědý mor“.

Extremisté z Maďarska nedorazili

Ve městě, kde žije početná maďarská menšina, bylo od rána cítit napětí. Slovenská policie byla v pohotovosti, protože Komárno měli navštívit také maďarští extremisté, kteří považují Trianon za tragickou kapitolu v dějinách Maďarů. V Komárně se ale nakonec neukázali.

V maďarském parlamentu zastoupená strana Jobbik nevylučuje změnu stávajících hranic ve střední Evropě. Uhersko přišlo po první světové válce o dvě třetiny území a značnou část obyvatelstva. V sousedních zemích žije dodnes asi tři milióny Maďarů. Příznivci Jobbiku chtěli v Komárně odhalit pamětní sloup připomínající „trianonskou tragédii“. Nedostali k tomu však povolení.

Maďarský zákon odsoudili Klaus s Fischerem

Nový zákon o národní soudržnosti přijatý maďarským parlamentem v pátek odsoudili i český prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischerem.

„Považujeme za nepřijatelné, že zákon znevažuje Trianonskou mírovou dohodu, která je jedním ze základních prvků evropského smluvního uspořádání, jehož je i Česká republika součástí. Za zcela nepřípustné a nebezpečné považujeme vyslovování podpory požadavkům na vytváření různých forem regionální autonomie,“ uvedli ve společném prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám