Hlavní obsah

Německá vláda navrhla na prezidenta dolnosaského premiéra

Berlín

Německá vláda navrhla na prezidenta premiéra Dolního Saska Christiana Wulffa. Má největší šance být nástupcem Horsta Köhlera, který odstoupil.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Dolního Saska Christian Wulff

Článek

Kancléřka a šéfka Křesťansko-demokratické unie (CDU) Angela Merkelová oznámila jméno svého kandidáta společně s předsedy koaličních stran. Šéf zemské vlády Dolního Saska je také členem CDU.

Jeho zvolení je pravděpodobné. Koaliční strany totiž disponují většinou hlasů ve Spolkovém shromáždění, které hlavu státu v Německu vybírá. Z poloviny tento sbor tvoří poslanci a z poloviny zástupci regionálních parlamentů všech 16 spolkových zemí.

Dosud byla za hlavní favoritku na uvolněný úřad považována ministryně práce Ursula von der Leyenová (CDU), kterou údajně prosazovala sama kancléřka. Jednapadesátiletá matka sedmi dětí ale nebyla podle DPA přijatelná pro některé spolustraníky.

Nejmladší prezident

Pokud by se Wulff stal 10. německým poválečným prezidentem, byl by vůbec nejmladším politikem v nejvyšším úřadě.

Proti němu by měl kandidovat teolog Joachim Gauck, kterého chtějí podle DPA navrhnout opoziční sociální demokraté (SPD) a Zelení.

Volba prezidenta se uskuteční 30. června. Dosavadní prezident Horst Köhler nečekaně rezignoval v pondělí kvůli kritice svého vystoupení, v němž hájil německou angažovanost v Afghánistánu potřebou ochrany ekonomických zájmů země.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo by mohlo mít první prezidentku

Německá média po nečekané pondělní rezignaci hlavy státu Horsta Köhlera na uprázdněný post favorizují ministryni práce a sociálních věcí Ursulu von Leyenovou,...

Výběr článků

Načítám