Hlavní obsah

Nehodu prezidentského speciálu zavinila posádka, tvrdí polští experti

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Posádka polského prezidentského speciálu, který se 10. dubna zřítil u Smolenska, položila své hlavy i hlavy všech pasažérů pod gilotinu a sama ji spustila. Potvrzují to záznamy z černých skříněk, které nejsou ničím jiným než popisem sebevraždy. Takto ve středečním vydání listu Gazeta Wyborcza komentoval dění v pilotní kabině Tu-154 krátce před katastrofou přední polský letecký odborník Wojciech Luczak.

Foto: Profimedia.cz

Černé skříňky s polského prezidentského speciálu

Článek

Luczak zároveň uvedl, že v pilotní kabině vládl zmatek a že posádka byla nesehraná a nezkušená a udělala množství chyb, na které doplatili všichni na palubě životem.

Další letecký expert Tomasz Hypki v TVN24 zdůraznil, že kapitán nerespektoval pokyn druhého pilota a pokračoval v přistávání, i když ho měl bezpodmínečně přerušit a odletět na náhradní letiště. „Zřejmě rozhodla jeho chuť i v takových podmínkách přistát, protože se mu s velkou pravděpodobností něco podobného už dříve podařilo,“ uvedl. „Přesná pravidla v letecké dopravě jsou psána krví. Ukazuje se však, že polští piloti tuto zásadu příliš nectí,“ doplnil.

Civilní pilot by přišel o licenci

Pokyn druhého pilota „odlétáme“ kapitán letadla nerespektoval, uvedl další letecký odborník Krzystof Kawcewicz z týdeníku Przeglad lotniczy. „V letectví je to tak, že když kterýkoliv z členů posádky - velitel, druhý pilot či navigátor - vydá pokyn k takovému manévru, tak to všichni bez námitek následují. V tomto případě se tak ale nestalo,“ řekl Kawcewicz.

Množství expertů připomnělo, že kdyby se něčeho podobného dopustil pilot civilní letecké přepravy a přežil by, automaticky by přišel o pilotní licenci.

Odborník na letectví Maciej Lugowski zase zastává názor, že jednou z příčin katastrofy mohla být porucha letadla. Proto už podle jeho slov Tu-154 nereagoval na činnost pilota, který chtěl nabrat výšku a přerušit přistání. Tuto tezi potvrdí, anebo vyvrátí až synchronizace záznamů z černých skříněk se záznamem technických parametrů letadla.

Polský ministr vnitra Jerzy Miller Gazetě Wyborcze řekl, že velitel prezidentského speciálu byl rozhodnut přistát za každou cenu, ale zatím se neví, co bylo motivem jeho odhodlání. Zdůraznil, že ani v úterý zveřejněné záznamy z černých skříněk neposkytují odpovědi na mnohé otázky a pochybnosti související s havárií a následnou smrtí polského prezidenta Lecha Kaczyńského a dalších 95 osob na palubě letadla, v němž cestovali na vzpomínkový obřad k 70. výročí katyňského masakru.

„Dokonce nemám jistotu, že se vůbec kdy celou pravdu o této tragédii dozvíme,“ zapochyboval Miller.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám