Hlavní obsah

Povodně na Slovensku si vyžádaly dvě oběti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť
Aktualizováno

Povodňová situace na Slovensku se v noci z úterý na středu zdramatizovala. Záplavy si vyžádaly už dvě oběti. V obci Vyšná Šebastová na východě Slovenska v rozvodněném místním potoce našli hasiči tělo muže bez známek života. Druhá oběť je z Fiľakova.

Foto: Matthias Rietschel, ČTK

Článek

V obci Vyšná Šebastová na východě Slovenska se utopil 38letý muž, když jeho automobil strhla rozvodněná řeka. Podle televize Markíza se ve městě Fiľakovo na jihu Slovenska se utopil 35letý muž.

Pokračují evakuace

V okresu Nové Zámky musí evakuovat dalších 2000 lidí. Rozhodl o tom krizový štáb, který v celém okresu vyhlásil nouzový stav. Region navštívil premiér Robert Fico.

V okresech Trebišov a Košice byla vyhlášena mimořádná situace. Řeky a potoky stoupají na celém východním Slovensku. Třetí povodňový stupeň byl vyhlášen na řekách Olšava, Roňava, Hornád, Kysak, Hnilec a Torysa. Druhý stupeň platí na řekách Bodrog, Latorica, Ondava, Laborec, Topľa a Hornád.

Potok Svinia vyhnal ze svých domovů obyvatele romských obcí Jarovnice a Svinia. Do budovy místní školy přestěhovali přes 500 Romů.

K evakuaci obyvatel došlo také v obci Hul v okresu Nové Zámky. Přes sto lidí bylo dočasně umístěno v místním kulturním domě. „Potok Liska ve středu brzo ráno protrhl hráz. Pod vodou jsou tři ulice,“ uvedl starosta Pavol Guláš. V obci zasahují hasiči, policie i armáda.

Voda z místního potoka zaplavila i termální koupaliště v obci Podhajská, které s oblibou navštěvují i turisté z České republiky. Ředitel Jozef Barcaj připustil, že část z 1200 návštěvníků ze Slovenska, Polska a České republiky žádá vrácení vstupného. Hladina potoka, která za normálních okolností dosahuje 15 centimetrů, stoupla o tři metry.

Povodně i v Maďarsku

Asi 2000 osob evakuovali ve městě Pásztó na severovýchodě Maďarska. Jak uvedl Zsolt Becsó z úřadu na ochranu před živelnými katastrofami, v těchto místech hrozilo protržení hráze. Obyvatele z ohrožené části města umístili ve škole a ve studentské koleji.

Očekává se, že v průběhu středy Maďarsko zasáhne povodňová vlna ze Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám