Hlavní obsah

Islanďané nemají kvůli sopečnému popelu vycházet ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Islandské úřady v pondělí vyzvaly obyvatele hlavního města Reykjavíku a jeho okolí, aby neopouštěli na delší dobu domovy, protože vzduch obsahuje nebezpečné množství sopečného popela zvířeného větrem. Především děti a lidé s problémy dýchacích cest by neměly vycházet pokud možno vůbec.

Foto: Ingolfur Juliusson , Reuters

Oblak sopečného popela stoupající nad Islandem

Článek

Popel v ovzduší ale není důsledkem nějakých nových aktivit sopky Eyafjallajökull, nýbrž změny směru větru, který nyní roznáší jemný popílek z nedávné erupce nad hlavní město, informoval islandský meteorologický ústav.

Množství popela v ovzduší je tak velké, že dnes odpoledne byla v regionu Reykjavíku snížená viditelnost. Měření meteorologů prokázala v některých místech až dvojnásobné překročení hodnoty zdravotně přijatelného množství popílku ve vzduchu, které je 50 mikrogramů na kubický metr.

V okolí sopky Eyafjallajökull je situace ještě horší a viditelnost je prakticky nulová.

Vulkán se probudil 14. dubna a obrovský mrak sopečného popela, který vychrlil do ovzduší, téměř paralyzoval leteckou dopravu v Evropě na celý týden. Další dva vrcholy erupcí, k nimž od té doby došlo, také narušily leteckou dopravu nad severem Evropy a nad Atlantikem, i když už ne v takovém rozsahu. Ke konci května se sopka uklidnila a po téměř šesti týdnech přestala chrlit popílek a lávu. Odborníci se však zdráhají říci, jak dlouho zůstane nyní v klidu. Poslední erupce v 19. století trvala téměř dva roky. Na Islandu je třicítka aktivních sopek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám