Hlavní obsah

Maďarští extremisté slaví, výročí trianonské smlouvy je památným dnem

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarský parlament v pondělí prohlásil 4. červen, kdy byla podepsána Trianonská mírová smlouva, Dnem národní sounáležitosti. Na základě mírové smlouvy podepsané v roce 1920 v zámku Trianon došlo k rozpadu Uherska a značná část území obývaného Maďary připadla sousedním státům. Maďaři dodnes považují toto datum za jedno z nejsmutnějších výročí ve své historii.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Rozpad Uherska se v textu dokumentu označuje za „nespravedlivé a nezasloužené roztržení maďarského národa zahraničními mocnostmi“. Navrhovaný text dále konstatuje: „My poslanci Národního shromáždění Maďarské republiky si připomínáme jednu z největších historických tragédií maďarství, mírový diktát podepsaný 4. června 1920, který rozkouskoval historické Maďarsko, a část maďarského národa se dostala pod svrchovanost několika států“.

Návrh předložila strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána. „Maďaři žijící v sousedních zemích jsou součástí jednotného maďarského národa,“ píše se v textu schváleném maďarským parlamentem.

Strana premiéra Viktora Orbána se svým návrhem předběhla ultrapravicovou stranu Jobbik, která taky chtěla, aby se 4. červen stal památným dnem.

Dokument také konstatuje, že problémy související s trianonem je možné vyřešit pouze v rámci pravidel mezinárodního práva.

Extrémně pravicová strana Jobbik připravuje na 4. června vzpomínkovou akci v Budapešti, kde chce odsoudit trianonskou smlouvu. Jobbik se netají tím, že je pro změnu stávajících hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám