Hlavní obsah

Na Ukrajině odsoudili ruského špiona

– Kyjev

Na Ukrajině byl odsouzen ruský špion, který byl zadržen letos v únoru u Oděsy při získávání tajných vojenských informací. V pondělí to oznámil to šéf ukrajinské kontrašpionáže Valerij Choroškovskij, aniž upřesnil výši trestu nebo povahu provinění.

Článek

V rozhovoru, který otiskl ukrajinský list Kommersant, Choroškovskij odmítl sdělit o případu odsouzeného ruského špiona jakékoli další podrobnosti. "Byl odsouzen a tečka," řekl novinářům. Pokud by v budoucnu pracovníci ruské špionáže překročili rámec, který pro jejich činnost vymezila nová mezistátní smlouva, má podle Choroškovského Ukrajina všechny nástroje k tomu, aby zjednala pořádek.

Ruská a ukrajinská vláda po nástupu prezidenta Viktora Janukovyče dojednaly rozsáhlý program těsné spolupráce včetně koordinace činnosti výzvědných služeb. V pondělí dorazila na Krym skupina pracovníků ruské kontrarozvědky, kteří budou působit v jednotkách ruské černomořské flotily.

Její rozmístění na sevastopolské základně až do roku 2042 upravuje nová smlouva, kterou Rusko a Ukrajina nedávno uzavřely přes silné protesty ukrajinské opozice.

Na základě dohody o spolupráci rozvědek přestala ukrajinská kontrarozvědka na území státu sledovat ruské špiony. Rusko se zase zavázalo, že Ukrajině předá informace o všech pracovnících ruské rozvědky, kteří se na ukrajinském území pohybují.

Reklama

Výběr článků

Načítám