Hlavní obsah

České volby jsou třetí pražskou defenestrací, píše slovenský tisk

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský tisk se v pohledu na výsledky českých voleb shoduje v tom, že českým sociálním demokratům se nevyplatilo svržení vlády Mirka Topolánka během českého předsednictví v Evropské unii a odkládání voleb. Deník Sme píše, že hlavním odkazem českých voleb je rozčarování z výkonu celé politické elity.

Článek

„Čeští voliči ukázali, jak má vypadat svátek demokracie. Jestli byl duben v Maďarsku revolucí, tak květen v Česku je třetí pražskou defenestrací,“ píše Sme. Dobrým signálem pro Česko je podle Sme „koalice politické odpovědnosti“.

„Vznikla ještě v sobotu a tvoří ji Paroubek-Bém-Liška-Svoboda-Zeman, kteří skládali stranické funkce okamžitě po sčítání hlasů,“ konstatuje deník.

Podle deníku Hospodárske noviny se Paroubkovi vymstila přetaktizovaná partička, kterou sehrál minulý rok. „Nejdřív sestřelil vládu Mirka Topolánka, pak se najednou lekl úspěchu a zablokoval podzimní volby. Byl si však jistý, že do května jeho podpora ještě vzroste,“ píše deník.

Pokud by se podle deníku Pravda volby konaly na podzim, nové strany TOP 09 a Věci veřejné by nemohly slavit takový úspěch jako o víkendu. "Jakým skvělým terčem by pro ČSSD byla nestabilní vláda v čele s nepříliš populárním Mirkem Topolánkem,“ konstatuje deník.

Pravda kritizuje také předvolební taktiku ČSSD. "Nesmyslně slibovat všechno možné, když většině lidí překáží zadlužování státu? To má daleko od ideální strategie,“ píše list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám