Hlavní obsah

Berlusconi si pomohl citátem Mussoliniho

– Řím
Právo, DPA, nek

Italský premiér Silvio Berlusconi opět prokázal, že občas rychleji hovoří než myslí, když svou argumentaci podpořil výrokem někdejšího fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Na tiskové konferenci po zasedání představitelů Organizace pro spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži si postěžoval, že i když je předsedou vlády, nemá vlastně žádnou velkou moc. Tu prý míval kdysi jako byznysman, jenž zaměstnává 56 tisíc lidí.

„Jako premiér jsem nikdy neměl pocit, že mám moc,“ prohlásil, načež dodal: „Dovolím si citovat jednoho velkého diktátora, totiž Benita Mussoliniho: ´Říkají, že mám moc. To ale není pravda. Možná ji mají činitelé mé strany. Nevím. Já mohu nanejvýš svému koni říkat, zda má jít doprava nebo doleva´“.

Berlusconi převzal Mussoliniho citát z jeho deníku, který - jak řekl - četl před několika dny. Snažil se tím vyjádřit politování nad drastickým úsporným balíčkem své vlády a nad tím, že musel v této věci ustoupit požadavkům ministra hospodářství Giulia Tremontiho. Jeho opatřeními není Berlusconi podle svých slov nijak nadšen, avšak nevidí prý jinou alternativu.

Premiér je nicméně přesvědčen, že úsporný balíček zásadně nesníží jeho popularitu. „Dnes sloužím demokracii a všem lidem. Každý mne může kritizovat a urážet,“ dodal Berlusconi.

Reklama

Výběr článků

Načítám