Hlavní obsah

Další, mnohem větší islandská sopka je před erupcí

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Na Islandu hrozí erupce další sopky. Je mnohem větší než vulkán Eyjafjallajökull, který způsobil omezení v letecké dopravě a podle meteorologů i ovlivnil počasí nad Evropou. Podle úterního varování vědců se schyluje k erupci sousední sopky Katla.

Článek

O stavu Katly se spekuluje dlouho. Podle expertů z londýnské univerzity je z analýz seizmické činnosti v okolí sopky z poslední dekády patrné, že se na západní straně vulkánu hromadí magma. Podle výzkumníků je sopka nedlouho před erupcí, i když jí podle nich budou předcházet půdní otřesy, které zatím zaznamenány nebyly.

Aktivita Katly nesouvisí s erupcí sousedního vulkánu Eyjafjallajökull.

Před hrozící erupcí Katly varoval i islandský prezident Ólafur Grímsson. Uvedl, že by evropské vlády a letecké společnosti měly připravit nouzový plán v případě, že propukne.

Britští vědci ve své zprávě citované serverem MSNBC zároveň kritizovali reakci na nedávnou erupci vulkánu Eyjafjallajökull. Ta se podle nich dala předpokládat a starý kontinent na ni mohl být připraven.

Reklama

Související témata:

Související články

Islandská sopka Eyjafjallajökull utichla

Přinejmenším dočasně zcela utichla aktivita sopky Eyjafjallajökull, která v posledních šesti týdnech komplikovala leteckou dopravu v Evropě. Oznámil to...

Výběr článků

Načítám