Hlavní obsah

Červený kříž obhajuje výcvik Tálibánu

Novinky, aš, AFP, UPI
Ženeva

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK)ve svém čtvrtečním prohlášení obhajuje, že cvičí příslušníky hnutí Tálibán v poskytování první pomoci, za což byl kritizován. Mluvčí Christian Cardon sdělil, že nelze diskriminovat ani jednu stranu v konfliktu, protože Červený kříž už 150 let poskytuje pomoc nestranně.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Článek

Cardon uvedl, že organizace pracuje na „principu reciprocity“ a dodal, že z výcviku těží obě strany konfliktu. Stejně navíc postupuje i v súdánském Dárfúru nebo v pásmu Gazy, kde cvičí příslušníky Hamásu.

Zmínil také, že boje, zátarasy a miny na silnicích znesnadňují přístup do nemocnic v provinciích Kandahár a Hílmand na jihu Afghánistánu, jejichž části ovládá Tálibán. MVČK uvedl, že kurs první pomoci trvá tři dny. Jeho účastníci se učí, jak poskytnout první pomoc, dávat bandáže a zachránit životy zraněným před tím, než se dočkají lékařské pomoci. Zdůraznil, že nikoho necvičí v poskytování chirurgických zákroků.

Červený kříž se dostal pod palbu kritiky, když bylo v Británii zveřejněno, že vyškolil 70 tálibů v poskytování první pomoci. [celá zpráva] MVČK k tomu nyní uvedl, že v dubnu školil obě strany, kromě tálibů také stovku příslušníků afghánských bezpečnostních sil a taxikáře, kteří zraněné převážejí do nemocnic.

Cardon dodal, že program výcviku obou stran trvá už čtyři roky a je jen malou částí programu MVČK v zemi, kde mimo jiné také školí lékaře a kam posílá zdravotnickou pomoc. V nemocnici v Kandaháru, kterou podporuje, bylo provedeno na tisíc operací.

Zatímco některá média, bloggeři a afghánští představitelé MVČK kritizovali, mezinárodní síly ISAF postup MVČK chápou: „Uznáváme, že jejich práce musí být konána nestranně.“ Právě proto mají zástupci Červeného kříže přístup všude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám