Hlavní obsah

Ruští poslanci běhají po Dumě a hlasují za chybějící kolegy

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruskou Dumou v minulých dnech prošel zákon, který zakazuje řidičům mít v krvi jakékoliv množství alkoholu. Pro normu hlasovalo 449 poslanců. A to i přesto, že v Dumě jich v té chvíli bylo přítomno pouze 88. Jejich straníci totiž rychle obíhali místa svých kolegů a hlasovali za ně. Jejich zmatečné počínání zachytila kamera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demokracie na ruský způsobVideo: Reuters

 
Článek

V Dumě byla chvíli po poledni jen pětina zákonodárců, ostatní si užívali siestu na nejrůznějších místech, případně v budově vůbec nebyli.

Ti zbylí obíhali místa, kde jejich kolegové měli sedět a mačkali tlačítka. Jeden z poslanců takto hlasoval dokonce za devět různých kolegů.

Západní kritici Ruska se ihned ozvali, že je to jen důkaz toho, jak ruská demokracie funguje: Kreml má všechno předem připraveno. Samotné prokremelské strany ale počínání pobíhajících poslanců označily za ostudu. "To, jak obíhají místa svých absentujících kolegů, nejde nazvat jiným slovem než ponižující," řekl šéf jedné z prokremelských stran Sergej Mironov.

Obrázky byly překvapivé, protože dosud nikdo nic podobného nezdokumentoval. Novináři i kameramani musí vždy před hlasováním ze sálu pryč. Ve středu se záběry podařilo natočit ruské televizi Ren TV.

Hlasování za kolegu zažila i česká Sněmovna

Podobné jednání v Česku zakazuje Ústava, která říká, že poslanec musí svůj mandát vykonávat osobně. Přesto i v ČR bylo několik podobných případů, i když ne tak masových.

V roce 1999 hlasoval Miroslav Beneš za svého kolegu z ODS Václava Brouska. Ten jej o to sám požádal. To se opakovalo mezi poslanci ČSSD Michaelem Kunešem a Evženem Snítilým. Druhý jmenovaný neměl volnou ruku, protože telefonoval a Kuneš zmáčkl tlačítko za něj.

Mnozí poslanci pak tvrdili, že se to občas děje, jen si toho většinou nikdo nevšimne.

Ovšem proti podobným praktikám není imunní ani tradičnější italská demokracie, kde televize vloni zachytila stranické "chobotnice", jak se natahují a hlasují za několik chybějících kolegů v nejbližším okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám