Hlavní obsah

Maďary na Slovensku hrátky s občanstvím neoslovují

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslib příštího maďarského premiéra Viktora Orbána, že Budapešť umožní získat Maďarům na jihu Slovenska občanství, maďarskou menšinu ve slovenských pohraničních okresech nenadchl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pál Csóka zájem o dvojí občanství nemá: „Jsme Maďaři, ale máme slovenské občanství“.

Článek

„Nám se v Československu a na Slovensku žilo a žije lépe než Maďarům v Maďarsku,“ upozorňuje Vilmos Bódis (82) z obce Holice na jihu Slovenska. „Proč bychom měli chtít maďarské občanství. Tady jsme doma,“ dodává muž, který toho hodně zažil.

„Nechápu, proč se politici zabývají takovou hloupostí. Místo toho by měli řešit vysokou nezaměstnanost. Mladí nemají práci, to je problém, ne občanství,“ podotýká. „Jsme Maďaři, ale máme slovenské občanství. Je to tak, my si zvykli, ale zahrávají si s námi politici,“ dodává jeho soused Pál Csóka (73).

Hospoda Orbánovi vůbec netleská

Téměř devadesátiletý Sándor Kiss z obce Číčov nemá dobré vzpomínky na to, když horthyovská vojska zabrala v březnu 1939 jižní Slovensko. „My jsme zažili v Československu demokracii, o jaké se Maďarům v horthyovském Maďarsku ani nesnilo,“ vysvětluje.

Vzpomíná si, jak na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše ztratili Maďaři v Československu na několik let po válce občanská práva.

„To bylo těžké období, ale naštěstí netrvalo dlouho. Nechápu, proč nám teď Budapešť chce udělovat občanství, když je o to nikdo z nás nežádal. Slovenské strany to před volbami využijí proti nám a nic dobrého z toho nekouká,“ dodává.

V hospodě v obci Pataš je rovněž hlavním tématem dvojí občanství. „Co bychom z toho měli? Orbán nám dá maďarské občanství, Fico nám vezme slovenské. My žijeme na Slovensku, tak nám je maďarské občanství nanic,“ říká András Lakatos. Mladík od vedlejšího stolu namítá, že všichni Maďaři ve světě mají mít maďarské občanství, ale starší ho okřiknou, že je mladý a ničemu nerozumí.

Politici by měli řešit nezaměstnanost

Lidé vyčítají politikům v Bratislavě i v Budapešti, že situaci zbytečně vyhrocují. „Hrají politické hry. Nás se nikdo neptal. Orbán to velmi špatně načasoval. Na Slovensku budou 12. června volby a celá hysterie posílí nacionalisty v čele s Jánem Slotou,“ obává se Zoltán Nagy.

Jih Slovenska bez ohledu na národnost trápí vysoká nezaměstnanost, která na některých místech dokonce přesahuje třicet procent.

Podle statistiky letos v dubnu nezaměstnanost na Slovensku klesla, ale Marta Rabicsová tomu nevěří. „Statistika je na nic. Po nějakém čase nezaměstnané škrtnou z evidence a musí si pomáhat, jak umějí. Mladí pak raději odcházejí do města nebo do zahraničí, kde je větší šance k uplatnění. To jsou opravdové problémy a národnost zde nehraje žádnou roli,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám