Hlavní obsah

Vatikán zpřístupní dokumenty z války

– Řím
Novinky, rei

Vatikán otevře badatelům archiv s dokumenty z doby druhé světové války, kdy podle kritiků papežský stolec neudělal nic pro záchranu perzekvovaných Židů. Podle středečního vydání listu The Times to řekl vatikánský kardinál a šéf papežské rady pro křesťanskou jednotu Walter Kasper.

Článek

„Nemáme co skrývat a nepotřebujeme se bát pravdy,“ uvedl Kasper při vystoupení na univerzitě v Liverpoolu. Slíbil, že archiválie vztahující se k pontifikátu Pia XII., jenž je kritiky označován za Hitlerova přisluhovače, budou k dispozici na internetu do šesti let. Dosud byl možný přístup pouze k dokumentům datovaným do 1939, roku úmrtí papeže Pia XI.

Kasper odmítl, že by Pius XII. spolupracoval s Hitlerem. Upozornil, že ještě jako státní sekretář pomáhal svému předchůdci s encyklikou odsuzující rasové předsudky nacistů a v roce 1943 nařídil církevním domům a klášterům poskytnout azyl stíhaným Židům.

Kardinál odsoudil holocaust a zároveň upozornil, že byl i protikřesťanského charakteru. Připustil však, že částečně kořenil také ve staletém protižidovském postoji křesťanských teologů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám