Hlavní obsah

Italská vláda chystá náhubek na média

Právo, znk
Řím

Italští novináři a soudci se bouří proti návrhu náhubkového zákona, kterým chce vláda Silvia Berlusconiho omezit pořizování a zveřejňování odposlechů. Vydavatelům, kteří by přepis nahraných konverzací otiskli, by například hrozila pokuta až 465 tisíc eur (11,9 miliónu korun).

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Podle návrhu právní normy by média nemohla zveřejňovat přepisy ani výtahy z odposlechů a informovat o vyšetřování, dokud nezačne soudní řízení. Novinářům by za šíření obsahu odposlechů hrozilo až 30 dnů vězení a pokuta až deset tisíc eur (260 tisíc Kč), sankce pro vydavatele by se pohybovala od 64 500 do 464 700 eur (až 11,9 miliónu korun), napsal list Corriere della Sera.

Soudci by příště mohli nařídit odposlechy jen v případě vážného podezření na spáchání trestného činu a pokud by disponovali konkrétními poznatky dokazujícími zodpovědnost obviněného. Potřebovali by i souhlas kolegia dalších tří soudců, ten by platil pouze na 75 dnů.

Další z opatření, které zakazuje pořizovat audio či videozáznamy bez předběžné autorizace dotyčného, média ihned označila za „normu D’Addario“ podle jména společnice, která před časem nahrála intimní rozhovory s Berlusconim.

Novelu oprášili po skandálu

Vláda tvrdí, že chce zákonem hájit soukromí občanů. Jak ale upozornil deník La Repubblica, shodou okolností novelu, která v parlamentu leží několik měsíců, oprášila ihned poté, co tisk zveřejnil přepisy rozhovorů mezi podnikateli, kteří vysokým státním činitelům a členům vlády za stavební kontrakty poskytovali různé protislužby.

Proti návrhu zákona se postavil jak levicový, tak pravicový tisk. Syndikát novinářů pohrozil stávkou a stanice SkyTg24 oznámila, že se míní obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

Národní asociace soudců upozornila, že řada mafiánských bossů by bez odposlechů neskončila za mřížemi. Novelu nyní posoudí Senát, příští týden se jí budou zabývat poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám