Hlavní obsah

EU má nový a ještě ambicióznější plán na snížení emisí

Novinky, rei
Brusel

Evropská komise nečekaně představí nový plán boje proti globálnímu oteplování. Ve středu to uvedl britský list The Times s tím, že jde o vůbec nejambicióznější plán na snížení škodlivých emisí v příštích deseti letech.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Komise chce plán prosadit bez ohledu na finanční potíže a výdajové škrty v jednotlivých členských zemích. Brusel navrhne do roku 2020 snížit škodlivé emise o 30 procent oproti výrobě z roku 1990.

Z návrhu vyplývá, že by to EU navíc přišlo na v přepočtu téměř bilión korun. Náklady na realizaci nynějšího plánu na snížení o 20 procent se odhadovaly na v přepočtu téměř 1,5 biliónu korun.

Komise bude argumentovat, že 20procentní snížení se stalo snadněji dosažitelným vzhledem k hospodářské recesi. Jen za loňský rok kvůli omezování výroby v EU poklesla produkce škodlivých emisí o více než 10 procent, což je o 14 procentních bodů méně než v roce 1990. Dosavadní závazek tedy podle komise dostatečně nepodněcuje k inovacím.

Britský deník poznamenal, že komisařka pro životní prostředí Connie Hedegaardová se také domnívá, že by Evropská unie měla jít příkladem a velký závazek přijmout, přestože ho loni na konferenci v Kodani ostatní odmítli následovat. Dá se očekávat, že se o tom bude v Bruselu debatovat.

Snížení produkce škodlivých plynů navíc podle Hedegaardové prospěje zdraví lidí, což bude mít pozitivní ekonomický dopad. Obchodníci se naproti tomu obávají, že budou zavedeny nové daně, které rozvoj ekonomiky zbrzdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám