Hlavní obsah

Domy v Polsku už byly pod vodou, ale úřady tvrdily, že povodně nehrozí

Varšava

Polsko již několik týdnů sužují rozsáhlé povodně a lidé si začínají stěžovat na špatný postup vlády. V době, kdy voda již zaplavovala vesnice a města, úřady informovaly o tom, že povodně nehrozí. Mrtvých je již 16.

Článek

Média v Polsku píší o tom, že ministerstvo vnitra předminulý víkend podcenilo informace o intenzivních deštích na jihu země.

V neděli, kdy řeky už na některých místech vystoupaly na úroveň stavu ohrožení a voda začala zaplavovat domy a silnice, ministerstvo vydalo tiskovou zprávu, že Polsku záplavy nehrozí.

Mluvčí ministerstva v úterý vysvětlovala, že když psala zprávu, měla na mysli hlavní polské řeky, které se v tu dobu ještě z koryt nevylévaly. Ministr vnitra Jerzy Miller lidem, jejichž domovy zaplavila voda, vzkázal, aby měli trpělivost a nevraceli se domů na vlastní pěst.

Záplavy si vyžádaly už 16 lidských životů. Do říčky Kurówka u ústí do Visly ve městě Pulawy na jihovýchod od Varšavy v úterý spadla 13letá dívka. Hasičům se sice podařilo vytáhnout ji z vody, po převozu do nemocnice ale dívka zemřela.

Vláda na opravu domů poničených povodní vyčlení z rozpočtové rezervy dvě miliardy zlotých (12,3 miliardy korun).

Povodňová vlna na Visle nadále postupuje k severu, což zklidňuje situaci ve střední části Polska.

Visla nyní dělá největší starosti záchranářům ve městě Tczew, ležícím asi 40 kilometrů od ústí řeky do Baltu. Hladina tam stále stoupá. Policie varovala povodňové turisty, aby nechodili na protizáplavové hráze, jinak jim hrozí pokuta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Visla protrhla hráz a zalila sedm obcíVideo: Reuters

Na jihu Polska v místech, kde voda ustoupila, začal úklid. Leckde ale voda klesá jen pomalu, mnoho domů je stále zaplavených, řada silnic je neprůjezdná a nadále trvají komplikace na železnicích. Lidem chybí čistící prostředky, pitná voda, potraviny, dětské plenky, deky a spacáky. Začalo několik sbírek na pomoc obětem povodní. V pátek asi 150 dětí ze zaplavených oblastí ve Slezsku odjede do bezpečí k Mazurským jezerům, kde zůstanou až do konce školního roku.

Hladina Visly ve Varšavě stále ještě neklesla pod 650 centimetrů, tedy pod stav ohrožení. I v úterý zůstaly preventivně zavřené školy, školky a jesle v místech, která by případně mohla zaplavit voda po protržení některé z hrází. Nadále platí také omezení v dopravě na pravém břehu Visly. Primátorka Hanna Gronkiewiczová-Waltzová upozornila, že i když voda opadá, situace není stabilní, protože protipovodňové hráze jsou promočené.

Bobři se mohou střílet

Zástupci místních samospráv si stěžují, že protipovodňové hráze narušují bobři, kteří si v nich dělají nory. Tam, kde nory velká voda zaplavuje, si bobři vyhrabávají nové. "Hráze někde vypadají jako ementál," řekl dnes na tiskové konferenci ministr vnitra Miller. [celá zpráva]

Povolení k odstřelu těchto hlodavců žijících v okolí protipovodňových hrází dali ředitelé úřadů pro ochranu životního prostředí v Kujavsko-Pomořanském a Pomořanském vojvodství. Zabíjet bobry ale smějí jen lidé, kteří mají na starosti protipovodňová opatření.

Ve čtvrtek má na jihu Polska znovu pršet, meteorologové sice místy očekávají intenzivní srážky, hladiny řek by ale nijak výrazně stoupat neměly.

Škody, jež velká voda v Polsku napáchala, se odhadují na přibližně deset miliard zlotých (61,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám