Hlavní obsah

V Německu se narodilo nejméně dětí od války

Berlín

V Německu přišlo loni na svět nejméně dětí od konce druhé světové války. Vyplývá to z předběžných údajů německého statistického úřadu. V roce 2009 se podle něj narodilo asi 651 000 dětí, což je o zhruba 24 000 méně než v předcházejícím roce. Ministerstvo pro rodinu to přičítá úbytku žen v aktivním věku v německé populaci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S poklesem porodnosti se dlouhodobě potýká většina západních států. V Německu byl výjimkou jen rok 2007, kdy Němky způsobily překvapivý babyboom a na svět přivedly o 12 000 dětí více než o rok dříve. Hned další rok ale zaznamenaly o zhruba 2500 přírůstků méně a loňský rok znamenal podle statistiků dramatický propad porodnosti o 3,6 procenta. Dosavadní minimum připadalo na rok 2006, kdy se v Německu narodilo 672 724 dětí.

Někteří odborníci vidí za aktuálním výrazným poklesem porodnosti v zemi nepříznivou hospodářskou situaci. Ministryně pro rodinu Kristina Schröderová však za hlavní příčinu považuje úbytek žen v plodném věku v německé společnosti. Za poslední čtyři roky podle ní klesl počet příslušnic slabšího pohlaví ve věku 15 až 49 let o více než půl miliónu. Jako pozitivum naopak vnímá, že se průměrné množství dětí přivedených na svět jednou ženou udržuje na stabilní úrovni. Nyní připadá na každou Němku zhruba 1,4 narozeného dítěte.

Populace stárne 

Oproti porodnosti klesá úmrtnost v Německu mnohem pozvolněji, což znamená, že se tamní populace zmenšuje. Loni v zemi zemřelo podle statistiků okolo 842 000 lidí. To je o zhruba o 190 000 více, než se narodilo. V roce 2008 byl tento rozdíl 168 000. Německý statistický úřad proto odhaduje, že v současnosti v zemi žije už méně než běžně uváděných 82 miliónů osob.

Vymírání Němců bude podle expertů pokračovat i v budoucnu a do roku 2060 by jejich počet měl klesnout na 65 až 70 miliónů. Budoucí populace bude navíc mnohem starší než ta současná.

V ČR se loni podle Českého statistického úřadu narodilo 118 300 dětí, tedy o 1200 méně než v roce 2008. Česko na rozdíl od Německa zažívalo v posledních letech skutečný babyboom, kdy začaly rodit silné ročníky takzvaných Husákových dětí narozených v polovině 70. let. I loňský pokles porodnosti ale podle statistiků ukazuje, že česká populační exploze je za svým vrcholem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám