Hlavní obsah

V Norsku vzplála luxusní loď, 600 lidí evakuováno včetně Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Kvůli požáru musela být v neděli v norském přístavním městě Eidfjord evakuována luxusní německá výletní loď MS Deutschland s 607 lidmi na palubě. Mezi 364 cestujícími byli podle agentury AFP i Češi. Při požáru nebyl nikdo zraněn, evakuovaní byli přemístěni do hotelu.

Článek

Šéf norského záchranného týmu Per Fjeld řekl, že nemá informace o případných zraněných. Mezi cestujícími bylo mnoho starších lidí. Členů posádky bylo 241, k tomu dva norští lodivodové.

Podle DPA bylo mezi pasažéry 334 Němců. Agentura AFP bez udání konkrétních počtů uvedla, že mezi dalšími evakuovanými výletníky jsou Češi, Australané, Maďaři, Izraelci a Japonci.

"Všichni pasažéři jsou na pevnině," řekl podle AFP po 16:00 SELČ Fjeld. Podle agentury AP, která se odvolává na pracovnici místního hotelu Borghild Vikovou, jsou evakuovaní cestující v hotelu a na jejich odvoz jsou v případě nutnosti připraveny jiné lodě a autobusy.

Na palubě lodi po evakuaci zůstaly jen "klíčové osoby", informovala agentura DPA.

Požár se dlouho nedařilo uhasit

Podle norských médií byl požární poplach na palubě vyhlášen v 12:30 SELČ. Ani do pozdního odpoledne požár nebyl uhašen. Očití svědkové hovořili o silném kouři, který se tvořil kolem komína parníku.

Požár vypukl ve strojovně německé výletní lodi dlouhé 175 metrů. Dalšímu šíření ohně podle norských záchranářů zabránily protipožární dveře. Podle centrály norských záchranářů je situace "pod kontrolou".

MS Deutschland je vlajkovou lodí německého lodního dopravce Peter Deilmann. V neděli večer se měla z malebného Hardangerského fjordu vydat do Hamburku a odtud měl "plovoucí pětihvězdičkový hotel" v úterý vyrazit na plavbu do Londýna a Skotska.

Němci znají MS Deutschland z televizního seriálu Das Traumschiff (Loď snů), jehož děj se odehrává na palubě výletní lodě plující kolem světa z jednoho přístavu do druhého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám