Hlavní obsah

Obrazy ukradené z pařížského muzea asi nebyly pojištěny

Pět obrazů, které byly v noci na čtvrtek ukradeny z Muzea moderního umění města Paříže, zřejmě nebylo pojištěno. Podle německého listu Frankfurter Rundschau to uvedla pojišťovna Axa-Art, největší společnost zaměřená na pojišťování uměleckých děl. Francouzská policie mezitím požádala o pomoc s pátráním po ukradených dílech Interpol, což naznačuje, že obrazy již zřejmě opustily Francii, napsala dnes agentura Reuters.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Kriminalisté se snažili zrekonstruovat, jak pachatelé z muzea s obrazy utekli.

Článek

"Podle našich informací tato díla nebyla pojištěna," řekl ředitel Axa-Art Stefan Horsthemke. Hodnota pěti ukradených obrazů se přitom odhaduje na 100 miliónů eur (2,6 miliardy korun). Muzea ale podle Hortshemkeho nemají povinnost díla ze svých sbírek pojišťovat.

Představitel pařížské radnice Christophe Girard podle agentury DPA řekl, že pojišťování obrazů ve sbírkách muzeí není obvyklé. "Stejně tak i v Centre Pompidou nebo v Louvru se díla pojišťují jen tehdy, když muzeum opouští," prohlásil.

Francouzská policie už požádala o pomoc s pátráním Interpol. Ten dnes rozeslal do všech svých 188 členských zemí fotografie ukradených obrazů, aby tak usnadnil pátrání. "Francouzské úřady se chtějí ujistit, že policie v celém světě má potřebné informace, aby mohla pomoci najít a případně i znovu získat tato uloupená umělecká díla," řekl mluvčí Interpolu Jean-Michel Louboutin.

Z pařížského muzea byly ukradeny obrazy Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškem) od Pabla Picassa, La Pastorale (Pastorále) od Henriho Matisse, L'olivier pres de l'Estaque (Olivovník u l'Estaque) od Georgese Braqua, La femme a l'éventail (Žena s vějířem) od Amedea Modiglianiho a Nature morte aux chandeliers (Zátiší se svícny) od Fernanda Légera.

Loupilo se i v Marseille

Dalších pět obrazů, včetně jednoho Picassova díla, bylo uloupeno v pátek ze sbírky soukromého sběratele v Marseille, uvedla francouzská policie. Dva lupiči vnikli do sběratelova domu, zbili ho a odnesli si umělecká díla. Jejich hodnota zatím ještě nebyla vyčíslena.

V posledních měsících bylo ve Francii zaznamenáno několik velkých krádeží uměleckých děl. V lednu například zmizelo z jedné vily na Azurovém pobřeží asi 30 obrazů, mezi nimi i několik od Picassa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám