Hlavní obsah

Medvěděv zakázal mrakodrap

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud kontroverzní superstavby v centru Petrohradu – 400 metrů vysokého mrakodrapu Gazpromu s názvem Ochta-centr – je zřejmě zpečetěn. Spor o jeho vznik uťal ruský prezident Dmitrij Medvěděv (rodák z Petrohradu): nařídil stavbu pozastavit a zvážit varianty projektu. Napsal to ruský deník Kommersant.

Foto: Vladimir Rodionov/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Na podzim vedení města v čele s gubernátorkou Matvijenkovou stavbu posvětilo, ačkoliv podle zákona nesmí být budovy v centru Petrohradu vyšší než 40 metrů.

Záhy se ve městě zvedla vlna odporu. Proti se postavila i UNESCO a pohrozila zanesením Petrohradu mezi města, jejichž členství na seznamu světového kulturního dědictví je ohroženo.

Podle Medvěděvova poradce Sergeje Kirijenka prezidenta k rozhodnutí přiměl právě postoj UNESCO a snaha zabránit „poškození reputace Ruska“.

„Prezident nám přikázal, abychom zajistili bezpodmínečné dodržování mezinárodních závazků země,“ potvrdil šéf ruských památkářů Alexandr Kibovskij.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám