Hlavní obsah

Ilegální imigraci z Vietnamu do Británie zasáhla operace Prahy a Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Paříž

Francie a Česká republika začátkem týdne rozbily v rámci operace Prague síť organizující nelegální přistěhovalectví z Vietnamu do Británie. Její špičky sídlily právě v obou zmíněných zemích, sdělilo v pátek francouzské ministerstvo pro imigraci, integraci a národní identitu.

Foto: Archiv

Ilustrační foto

Článek

Policie obou zemí uskutečnily v úterý dlouho připravovaný zátah, přičemž ve Francii bylo zatčeno 12 osob pašujících imigranty a v Česku jich bylo zadrženo šest.

Společné vyšetřování, na kterém se podle prohlášení úřadu podílelo i Slovensko, začalo před několika měsíci na základě informací české policie, které umožnily zjistit fungování a organizaci této mezinárodní sítě.

Vietnamští kandidáti na imigraci do Británie přijížděli vybaveni vízy na krátkodobý pobyt do některé východoevropské země. Tamní pašerácké buňky, které tvoří zpravidla Vietnamci, nově příchozí ubytovaly a převedly je do další země. Nakonec nelegální imigranti dorazili do tajných táborů na severu Francie, odkud je členové sítě posílali kamióny do Británie. Za propašování Vietnamců do Británie jen v červnu 2009 získali zločinci přes 80 000 eur, dodalo francouzské ministerstvo.

Francouzské velvyslanectví v Praze upřesnilo, že vyšetřování trvalo více než rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám