Hlavní obsah

Počet obětí záplav v Polsku stoupl na deset, Visla hrozí Varšavě

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Pavol Minárik,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Na deset stoupl podle pátečních zpráv v Polsku počet obětí záplav. Hladina Visly ve Varšavě sice stoupala, ale podle německé tiskové agentury DPA hlavní město pohromě uniklo. Tisíce lidí by se musely evakuovat pouze v případě, že by hráze nevydržely nebo silně prosakovaly.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský pár na pytlích s pískem chránících varšavské staré město

Článek

Poté, co bylo v Tarnobrzegu na jihovýchodě země nalezeno tělo 59letého muže, který se utopil ve svém domě, stoupl počet obětí záplav na deset. Polští odborníci vytýkají své vládě, že zanedbala ochranu proti záplavám.

Polský premiér Donald Tusk uvedl v pátek v Sejmu, že na některých místech je situace horší než v roce 1997. Slíbil i pomoc: "Nikdo z těch, kdož utrpěli škody, nezůstane bez pomoci. Ti, kteří nebyli pojištění, dostanou pomoc od státu."

"Povodním se nedá předejít, ale dá se před nimi chránit. Pro to je však třeba něco udělat," řekl v televizi TVN24 hydrolog Janus Želaziński. Několik měsíců po povodních z roku 1997 nejvyšší kontrolní úřad vládě doporučil, aby připravila komplexní plán protipovodňové ochrany pro celou zemi. "I když jsme to opakovali, plán nevznikl do dneška," podotkl mluvčí úřadu Pawel Biedziak. Podle NIK měl stát investovat do údržby protipovodňové infrastruktury, nicméně kontroly ukázaly, že se tak neděje a že v roce 2004 objem peněz na tento účel dokonce klesl.

Visla ve Varšavě na rekordní úrovni

Hladina Visly ve Varšavě od čtvrtečního rána stoupla o tři metry. Večer dosáhla výšky 655 centimetrů, což bylo pět centimetrů nad výstražnou hodnotou. V pátek ráno stoupla na 7,45 metru. Město je ale podle úřadů připraveno na 800 centimetrů. Hráze celou noc zesilovalo asi 400 hasičů a vojáků. Problémem není ani výška hladiny, ale délka povodňové vlny. Hrozí, že by živel mohl podmáčet nebo zničit hráze a valy kolem Visly, jež chrání čtvrti hlavního města ležící poblíž řeky.

"Není to vlna, která přejde za jeden, dva dny, jak tomu bylo v uplynulých desetiletích, je to vlna, která se udrží až po několik dnů," řekl v televizi TVN24 mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Foto: Kacper Kowalski, Reuters

Zaplavená Sandomierz na jihu Polska

Vojvoda mazovského regionu,  kde leží hlavní město, Jacek Kozlowski řekl, že je "jen otázkou času", kdy popraskají valy. Připomněl, že se to stalo již v jižních částech Polska, kde rozvodněná Visla napáchala v minulých dnech velké škody.

Nejohroženější je okolí varšavské zoo na pravém břehu. Desítky dobrovolníků včetně dětí pomáhaly s výstavbou hrází z pytlů s pískem. Ředitel zoo, kde chovají 5000 zvířat, ale v pátek uvedl, že zahrada zůstává otevřená a návštěvníci nejsou v ohrožení.

Podle Kozlowského se ale už začalo s evakuací dvou varšavských nemocnic ve čtvrtích Praga a Solec. Evakuovalo se také 330 lidí z obce Lucin. Podle Kozlowského hrozí protrhnutí hrází a valů  ve sto obcích a městech.

Na povodňovou vlnu se připravuje také dolnoslezská metropole Vratislav, kde se příval vody očekává v sobotu ráno. Povodeň se díky zatopení říčních poldrů, takzvaných suchých nádrží určených podél řečišť pro zmírnění následků záplav, pohybuje pomaleji, než se předpokládalo, citovala DPA mluvčího krizového štábu.

Foto: Fabrizio Besch, Reuters

Rozlitá Odra ve Frankfurtu

V okolí jihopolské Opole je zatopeno asi 100 obcí. Pod vodou je také část města Sandomierze, které leží asi 200 kilometrů severovýchodně od Krakova.

Strach v Německu

S obavami hledí na stoupající vodu obyvatelé východoněmeckého Braniborska, ačkoli se zde vrchol povodňové vlny řeky Odry očekává v polovině příštího týdne. V braniborském Ratzdorfu u hranic s Polskem je výška hladiny Odry o půl metru nižší, než je nutná hodnota pro vyhlášení prvního povodňového stupně.

Reklama

Související články

Povodně v Polsku si vyžádaly už šest mrtvých

Záplavy v Polsku připravily o život už šest lidí. V úterý ráno v řece Zakopanka v Zakopaném našli tělo asi 55leté utopené ženy. Tragédie se v úterý udála též...

Výběr článků

Načítám