Hlavní obsah

V bunkru pod Alpami konzervují digitální stopy lidstva

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

V podhorském krytu ve švýcarských Alpách začali Evropané budovat archiv digitálních formátů, které kdy existovaly. Budoucím generacím má pomoci při rozkrývání dat u starých a nadbytečných technologií.

Článek

V labyrintu pod horou nedaleko alpského resortu Gstaad nazvaném Švýcarský Fort Knox, za tři a půl tuny těžkými dveřmi schopnými odolat jadernému útoku začala ve čtvrtek katalogizace veškerých formátů a technologií. Projekt přijde na 15 miliónů eur (téměř 390 miliónů korun).

„Časová schrána uložená zde obsahuje digitální ekvivalent genetického kódu různých datových formátů, ‘digitální genom’. Zatímco Einsteinovy zápisky si dnes můžete vzít z police a přečíst si je, poznámky Stephena Hawkinga budou za 50 let pravděpodobně pouze v digitální podobě a my se k nim nemusíme dostat,” řekl Adam Farquhar z Britské knihovny s tím, že současné datové formáty mají životnost 5, 10, možná 20 let.

Archiv je součástí čtyřletého projektu Planets, na němž se podílí 16 evropských knihoven, archivů a výzkumných pracovišť. Cílem je zajistit, aby lidé nenávratně nepřišli o digitální informace. Podle odhadů přichází jen Evropská unie každoročně o informace v hodnotě nejméně tří miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Schrána zatím obsahuje pět dnes nejobvyklejších digitálních formátů, na něž se převádějí informace z nejrůznějších nosičů od mikrofilmů přes magnetické pásky po DVD či USB disky. Informace budou zároveň veřejnosti přístupné prostřednictvím internetových stránek projektu Planets.

Reklama

Výběr článků

Načítám