Hlavní obsah

Naomi Campbellovou chtějí předvolat před soud kvůli krvavým diamantům

Novinky,
Haag
Aktualizováno

Supermodelku Naomi Campbellovou chtějí předvolat před mezinárodní trestní tribunál v Haagu, aby svědčila u soudu s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem obviněným z válečných zločinů v sousední Sierra Leone. Žalobci uvedli, že Campbellová dostala v roce 1997 v domě Nelsona Mandely od Taylora surové diamanty, uvedla ve čtvrtek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Naomi Campbellová

Článek

Cambellová už dříve odmítla poskytnout svědectví žalobcům. Žaloba ale na něm trvá, což plyne z jejího prohlášení: „Svědectví paní Campbellové je nutné, protože existují důkazy, že paní Campbellové byly předány v září 1997 surové diamanty od obviněného (Taylora)."

U soudu v lednu zaznělo, že Taylor dal Campbellové velký diamant po večeři, kterou v roce 1997 pořádal bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela. Taylor to  označil za nesmysl. Žaloba chce předvolat také americkou herečku Miu Farrowovou, které se Campbellová o dárku svěřila, uvedla ČTK.

Krvavé diamanty platily občanskou válku

Takzvané krvavé diamanty, získané z otrocké práce v dolech, byly používány k financování brutální občanské války v Sierra Leone, která si vyžádala tisíce životů a v níž běžně bojovali dětští vojáci.

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor je obviněn je z terorismu, vražd, znásilňování a mučení. Vinu ve všech jedenácti bodech obžalovy popřel.  Tvrdil, že válku nepodněcoval, ale usiloval o mír. [celá zpráva]

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor před soudem v Haagu

Podle žaloby Taylor plánoval masakry spáchané Jednotnou revoluční frontou (RUF) během občanské války v Sierra Leone, která začala v roce 1991 a skončila o 11 let později.

Taylor je také obviněn, že umožnil předávat zbraně RUF výměnou za tzv. krvavé diamanty z dolů v Sierra Leone, o které se tvrdě bojovalo. RUF běžně používala dětské vojáky a usekávali mačetami paže civilistům. I proto, aby nemohli volit. Během konfliktu v zemi přišlo o život 200 000 až 300 000 lidí.

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierra Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Soud pro zločiny v Sieře Leone
Zvláštní tribunál pro Sierru Leone vznikl na základě dohody mezi OSN a sierraleonskou vládou v roce 2002. O rok později Taylora obvinil z jedenácti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných za brutální občanské války v této středoafrické zemi v letech 1991 až 2002 a z podpory povstalců ze sierraleonské Jednotné revoluční fronty (RUF)

Reklama

Související témata:

Související články

Taylor nařizoval vojákům jíst maso nepřátel

Charles Taylor, bývalý liberijský prezident, který před zvláštním tribunálem v Haagu čelí obviněním z masové vraždy v Sieře Leone, nařídil svým milicím jíst...

Výběr článků

Načítám